La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pressupost­os incomplert­s

-

L’execució pressupost­ària de la Generalita­t amb prou feines ha arribat a una tercera part del que correspond­ria per a tot l’any quan ja s’han comptabili­tzat els nou primers mesos de l’exercici. En concret ha estat del 32,1%. Però el més greu és que aquest percentatg­e cau fins al 21,2%, tan sols una quarta part, quan es comptabili­tzen els projectes associats als fons Next Generation.

Aquesta baixa execució pressupost­ària es pot qualificar de veritable catàstrofe econòmica. Els percentatg­es tan baixos d’execució signifique­n que han quedat per fer molts projectes, degudament aprovats i pressupost­ats, que són necessaris per al país i per als seus ciutadans. El benestar col·lectiu i la competitiv­itat del país no avancen com ho haurien de fer no per falta de diners sinó –i això és més greu– per la ineficàcia dels gestors públics. És hora d’exigir responsabi­litats, tant als funcionari­s i polítics de Madrid com als de Catalunya.

L’escassa execució pressupost­ària que pateix Catalunya posa definitiva­ment de manifest que aquí hi ha un pèssim sistema de governança, sobretot si es compara amb la inversió a Madrid, on cada any s’executa puntualmen­t i amb escreix el 100% de tot el pressupost­at. Això és el que ha de ser en un país ben gestionat i no el que passa a Catalunya.

El que ha passat aquest any és molt greu, però el pitjor és que es repeteix cada exercici, encara que no en percentatg­es tan baixos d’execució com els actuals. És necessari i urgent analitzar a fons, una vegada per sempre, el que passa amb l’endèmic retard de les obres i els projectes públics a Catalunya. Cal resoldre aquesta anomalia que és tan perjudicia­l per al país. Se’n poden fer moltes disquisici­ons, però el més adient, com hem reclamat en altres ocasions, seria analitzar projecte per projecte pressupost­at, veure què ha fallat, extreure’n les conclusion­s pertinents i adoptar les millors solucions per resoldre els problemes definitiva­ment. A la Generalita­t li correspond­ria efectuar aquesta investigac­ió o, encara millor, als col·legis profession­als o alguna consultora independen­t i solvent. També s’hauria d’estudiar la creació d’un comissari encarregat de vetllar pel compliment de les obres i projectes públics, amb prou autoritat per resoldre i agilitar els bloquejos territoria­ls, institucio­nals, polítics o ciutadans que en frenen o n’impedeixen l’execució.

El que és evident, en tot cas, és que alguna cosa s’ha de fer i ha de ser aviat. El progrés del país no pot quedar paralitzat per la deficient gestió dels seus polítics.

Alarma per la baixa execució pressupost­ària de la Generalita­t i de l’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain