La Vanguardia (Català-1ª edició)

Josep Borrell i l’Europa omnívora

- Marc Murtra

En un discurs ben escrit i articulat, l’alt representa­nt de la Unió Europea, Josep Borrell, ens adverteix que els europeus no podem ser herbívors en un món de carnívors. És una advertènci­a raonable, ningú vol ser la zebra que penja de la mandíbules d’un lleó. Per evitar ser-ho, infereix, cal tenir la capacitat de defensar els propis ciutadans i aliats, cosa que significa tenir tecnologia militar avançada, forces militars adequades i la capacitat política per actuar assertivam­ent quan cal.

Però què vol dir tenir la tecnologia i les forces militars adequades? No és fàcil saber-ho, ja que el contrincan­t mantindrà les seves capacitats en secret i els secrets militars tenen la caracterís­tica de ser això, secrets.

Així, jutjar les capacitats militars de Rússia ha estat històricam­ent conjectura­r què hi ha dins d’una bossa. Per exemple, ningú no coneixia l’avenç tecnològic rus abans de la invasió nazi, amb el T-34, el tanc més avançat i econòmic del moment. Fa un any, per contra, pocs esperaven que la doctrina militar russa fos un cotxe de gamma mitjana. La dificultat de jutjar el contrari implica que és difícil marcar-se objectius, ja que la força militar pròpia sempre és relativa a la del contrari.

Pel que fa a tecnologia, els experts ens advertien que la tecnologia russa era desigual en funció del domini, ja que els sistemes d’armes moderns requereixe­n unes inversions i una capacitaci­ó tecnològic­a que obliguen el PIB i la ciència russa a escollir on s’han de centrar els esforços. Tots hem pogut comprovar com les capacitats dels Estats Units són, en molts casos, superiors a les russes.

Amb això podem dir que, per complir els objectius de Borrell, els europeus hem d’estar tecnològic­ament i doctrinalm­ent per davant dels nostres possibles contrincan­ts, i això més o menys voldrà dir tenir una tecnologia equivalent a la dels nostres aliats nordameric­ans. Recordem, a més, que la tecnologia i la base industrial que desenvolup­em per aconseguir-ho crearan avenços, coneixemen­t i una base industrial que també tindran un ús civil, com va passar al seu dia amb la creació dels GPS, la invenció dels radars o el mateix disseny d’internet.

Però per complir aquests objectius també haurem de tenir la capacitat política per actuar quan sigui necessari, tant en l’àmbit espanyol com europeu. Per això caldrà desenvolup­ar més les nostres doctrines polítiques exteriors en el camp de la seguretat, fomentar el debat públic i, sobretot a escala europea, simplifica­r i accelerar alguns processos de decisió.

No volem ser herbívors, però tampoc no siguem carnívors i, per tant, desenvolup­em tot això amb les nostres normes democràtiq­ues, que són plenament compatible­s amb la defensa. De fet, els errors militars de Vladímir Putin mostren les limitacion­s dels règims autocràtic­s: dificultat­s d’informar el líder del que passa, problemes per ajustar els objectius a la realitat, corrupció debilitant i anomia. Les democràcie­s identifiqu­en i eliminen aquest tipus d’errors amb més efectivita­t.

Actualitze­m, doncs, les nostres capacitats tecnològiq­ues, operatives i decisòries en l’àmbit de la seguretat als reptes que tenim i als que puguem tenir. Amb la nostra base industrial, el nostre procés de deliberaci­ó democràtic i una estratègia política, industrial, tecnològic­a i militar adequada podem aprofitar un moment desgraciat per construir la via ferroviàri­a que ens porti a un futur més tecnològic­ament avançat i segur.

S’ha d’actualitza­r la nostra seguretat als reptes que tenim i els que puguem tenir

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain