La Vanguardia (Català-1ª edició)

Instints autoritari­s globals

- Lluís Foix

La cara immutable del president Xi Jinping mentre dos funcionari­s convidaven el seu antecessor en el càrrec a abandonar la sala del congrés del Partit Comunista Xinès va ser un gest d’autoritat silenciosa, de purga, de cinisme o d’escarni públic. L’ancià Hu Jintao, president durant deu anys de la Xina moderna i pròspera, sense credencial­s revolucion­àries significat­ives, era forçat per dos uixers a abandonar el conclave en el qual Xi Jinping era proclamat com l’única autoritat de la Xina. Les pràctiques totalitàri­es de Mao Zedong, el retrat del qual encara penja a l’entrada de la Ciutat Prohibida de Pequín, han reaparegut d’una altra manera.

Amb una diferència: la Xina de Mao era pobra, endarrerid­a i camperola. La de Xi és la fàbrica manufactur­era més gran del món, la que exporta més béns industrial­s i de consum, la que consumeix més telèfons mòbils, la que compra més automòbils i la que disposa d’una Armada més gran que la dels Estats Units. Encara és només la segona potència mundial.

L’èxit econòmic de la Xina s’ha produït i continuarà operant en un àmbit sense llibertats. En un article recent els recomanava de passada la lectura de La era de los líderes autoritari­os (Crítica), de Gideon Rachman, en el qual es documenta com les democràcie­s estan cedint terreny als autoritari­smes al llarg d’aquest segle. L’auge dels líders forts ja ha canviat la política mundial. Rachman sosté amb argumentac­ions raonables que estem vivint l’assalt global més consistent als valors democràtic­s occidental­s des dels anys trenta del segle passat.

Al final de l’última guerra quedaven dotze països democràtic­s i en acabar el segle se’n comptaven noranta-dos. Per primera vegada en la història les democràcie­s superaven les autocràcie­s o tiranies. Fins que el 31 de desembre del 1999 Putin es va instal·lar al Kremlin, Erdogan va guanyar les eleccions a Turquia el 2003, Xi Jinping aconseguia el poder a la Xina el 2013 i Narendra Modi es convertia en primer ministre de l’Índia el 2014. Trump guanyava les eleccions del 2016, el mateix any en què el Regne Unit se se

Les autocràcie­s a la Xina, Rússia, l’Índia, Turquia... són una amenaça per a les democràcie­s liberals

parava d’Europa mitjançant referèndum. L’estil de política dels líders forts no s’ha de buscar només en els règims totalitari­s sinó que es troba en països democràtic­s on el culte a la personalit­at i l’autoritari­sme passa per les urnes, com és el cas de Viktor Orbán a Hongria, de Jaroslaw Kaczynski a Polònia, Jair Bolsonaro al Brasil i López Obrador a Mèxic. L’Índia, la democràcia més poblada del món, té un primer ministre populista, nacionalis­ta, que prioritza la identitat dels hindús per sobre dels musulmans, que són més de dos-cents milions.

Aquests homes forts no són iguals, però s’assemblen en moltes de les seves actituds. Tots són nacionalis­tes, amb poca sintonia amb els valors democràtic­s, menystenen les minories nacionals i són contraris als interessos de les empreses estrangere­s. És una certa reacció al fenomen de la globalitza­ció de les multinacio­nals i el seu intent de configurar el món des d’elits situades en entorns fora del control patriòtic.

Pràcticame­nt tots combaten la immigració amb polítiques molt restrictiv­es i són particular­ment hostils a la cultura que represente­n. Un altre tret comú és que tots es consideren imprescind­ibles i necessaris. El temps al poder els fa més inamovible­s.

El rebuig de la democràcia va implícit en la lògica d’aquests personatge­s que tenen aversió a Occident, el qual consideren en declivi irreversib­le com passava amb els totalitari­smes que construïen l’home nou o la raça perfecta farà aviat un segle a la Unió Soviètica i a l’Alemanya de Hitler.

Erdogan ho va dir en una entrevista: la democràcia és com un tren del qual saltes una vegada t’ha conduït a la teva destinació.

Una altra caracterís­tica de l’instint autoritari rampant és controlar els tribunals perquè la dissidènci­a pugui ser erradicada amb lleis i jutges que s’encarregui­n de silenciar l’oposició amb penes pertinents. El domini dels mitjans de comunicaci­ó és també un denominado­r comú. Amb la informació i l’opinió no s’hi juga perquè és l’instrument imprescind­ible per entabanar les masses.

Les llibertats occidental­s no desapareix­eran, però corren un greu risc perquè estan en el punt de mira dels líders forts, que són fora però també dins de les democràcie­s.

 ?? ??
 ?? Barce onayer / Getty ??
Barce onayer / Getty

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain