La Vanguardia (Català-1ª edició)

Èxit del primer assaig en pacients del fàrmac Omomyc contra el càncer

● Actua de manera diferent que Després dels resultats dels qualsevol altra teràpia i podria 22 primers malalts, s’iniciarà ser útil per a múltiples tumors un estudi més ampli el 2023 La teràpia s’ha desenvolup­at a l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (

- Inó1p Corbella Barcelona

El fàrmac experiment­al Omomyc, que actua contra el càncer d’una manera diferent que qualsevol medicament anterior i que té el potencial de millorar el tractament de múltiples tumors, ha obtingut resultats positius d’eficàcia i de seguretat en el seu primer assaig clínic en pacients.

L’equip de l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO) que ha desenvolup­at l’Omomyc està parlant amb empreses farmacèuti­ques per iniciar assajos clínics més amplis a mitjans del 2023. Els primers tipus de tumors en què es té previst fer aquests assajos són de pàncrees, pulmó i mama triple negatiu.

L’Omomyc actua inhibint la proteïna MYC, que estimula la multiplica­ció de les cèl·lules i que està hiperactiv­ada en la majoria dels càncers. És el primer fàrmac oncològic dirigit contra una proteïna del nucli de les cèl·lules, a diferència de les desenes de teràpies moleculars dirigides contra proteïnes de la membrana, a què és més fàcil accedir.

Els resultats obtinguts fins ara “ens donen motius per ser optimistes”, valora Laura Soucek, investigad­ora del VHIO que va començar a treballar en la proteïna MYC fa 25 anys i que ha persistit fins que ha aconseguit desactivar-la. Entre investigad­ors del càncer, MYC era qualificad­a d’undruggabl­e – impossible de tractar amb fàrmacs–.

A l’assaig clínic, iniciat l’abril del 2021, hi han participat 22 pacients amb nou tipus diferents de càncer. Tots tenien metàstasis, se’ls havien esgotat les opcions de tractament i els seus càncers continuave­n progressan­t. Se’ls va administra­r Omomyc per via endovenosa una vegada a la setmana. L’assaig clínic es va fer als hospitals Vall d’Hebron de Barcelona, Fundación Jiménez Díaz de Madrid i al centre oncològic Clara Campal, també a Madrid.

La millor resposta s’ha observat en un pacient amb un tumor de glàndules salivals en què la malaltia està estabilitz­ada des de fa 15 mesos i que continua en

tractament, informa Elena Garralda, directora de la Unitat d’Investigac­ió de Teràpia Molecular del Càncer-CaixaResea­rch de Vall d’Hebron (UITM), que ha coordinat l’assaig clínic.

En un altre pacient amb sarcoma, es va frenar la progressió del càncer durant vuit mesos. En pacients amb càncer de pàncrees, es va estabilitz­ar la malaltia durant períodes de fins a sis mesos, cosa que ha suposat un augment de supervivèn­cia per a persones per a qui no quedava cap altre tractament.

Segons els resultats que es presentara­n en un congrés sobre assajos clínics de càncer que s’inaugura avui a Barcelona, l’Omomyc ha aconseguit que el càncer deixés de progressar en aproximada­ment la meitat dels pacients. Concretame­nt, la malaltia es va estabilitz­ar en vuit dels vint-i-dos pacients i no es va estabilitz­ar en nou, mentre que els altres cinc casos es consideren no avaluables (en la majoria de casos, perquè van morir poc després d’iniciar el tractament).

A l’assaig clínic s’hi ha observat que la mida dels tumors es reduïa en alguns dels pacients i s’ha comprovat que l’activitat de la proteïna MYC disminuïa, cosa que confirma que el fàrmac actua tal com s’esperava.

El tractament ha estat ben tolerat per tots els pacients excepte dos, per a qui ha estat necessari reduir la dosi a causa

d’efectes secundaris.

La companyia Peptomyc, fundada per Laura Soucek amb l’objectiu que l’Omomyc arribi als pacients, està parlant amb empreses farmacèuti­ques per iniciar assajos clínics de fase 2, en què participar­an diverses desenes de voluntaris. “El nostre objectiu és començar a la primavera o a l’estiu del 2023”, informa Soucek, que encara no pot revelar les empreses amb què ha contactat per raons de confidenci­alitat.

En aquests assajos l’Omomyc s’administra­rà en combinació amb altres tractament­s oncològics. Si la teràpia s’inicia quan la malaltia no està tan avançada, en un moment en què els pacients encara tenen altres opcions de tractament, “esperem que els resultats siguin millors que els del primer assaig”, valora Soucek. A més, com que l’Omomyc inhibeix la proliferac­ió cel·lular que afavoreix que el càncer es torni resistent als tractament­s, “esperem aconseguir un efecte de sinergia i que l’Omomyc millori l’acció d’altres fàrmacs”.

Encara no s’ha decidit amb quins tipus de càncer començaran els assajos clínics de fase 2. Entre els primers candidats destaca el càncer de pàncrees, ja que és un tipus de tumor en què la proteïna MYC gairebé sempre està alterada, per al qual falten tractament­s eficaços i en què les dades dels vuit pacients tractats durant l’assaig de fase 1

El pròxim objectiu és provar el fàrmac en tumors de pàncrees, de pulmó i de mama triple negatiu

El medicament inhibeix una proteïna alterada en la majoria de càncers que es creia impossible d’atacar

2. MAX de la

 ?? Miquel González / S oo in ?? Laura Soucek i Elena Garralda ahir a l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO)
Miquel González / S oo in Laura Soucek i Elena Garralda ahir a l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO)
 ?? Vall d’Hebron Institut d’Oncología (VHIO) ?? FONT: queda proteïna ja no pot unir- cosa que frena la de les cèl ·lules
Vall d’Hebron Institut d’Oncología (VHIO) FONT: queda proteïna ja no pot unir- cosa que frena la de les cèl ·lules
 ?? ?? El fàrmac Omomyc s’uneix a la proteïna MYC i ocupa el lloc de MAX
El fàrmac Omomyc s’uneix a la proteïna MYC i ocupa el lloc de MAX
 ?? ?? separada MYC, ue se a l’ADN, multiplica­ció
separada MYC, ue se a l’ADN, multiplica­ció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain