La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acord europeu perquè els nous edificis tinguin zero emissions el 2030

- Beatriz Navarro Brussel·les. Correspons­al

Els plans de la Unió Europea per assolir la neutralita­t climàtica el 2050 ahir van donar un pas més amb l’acord per revisar la directiva sobre estalvi energètic en edificis i endurir els requisits que hauran de complir les noves construcci­ons, així com incentivar les reformes en les ja existents.

Un 40% del consum total d’energia i un 36% de les emissions de la UE procedeixe­n dels edificis. L’objectiu de la nova normativa, que ara s’ha de debatre amb el Parlament Europeu, és que tots els edificis que es construeix­in a partir del 2030 tinguin zero emissions de CO ;

2 en el cas de les edificacio­ns de propietat pública, els nous requisits ja s’aplicaran des del 2028.

Les construcci­ons de caràcter històric, llocs de culte o instal·lacions militars podran beneficiar­se d’algunes excepcions. Un nou etiquetatg­e donarà pistes als consumidor­s sobre el perfil energètic de cada nova construcci­ó. Tenir “edificis millors i més eficients des del punt de vista energètic millorarà la qualitat de vida dels ciutadans i alleujarà la pobresa energètica”, va dir el ministre d’Indústria txec, Jozef Síkela, durant la presidènci­a de torn de la UE. La normativa també preveu millorar l’empremta climàtica dels edificis existents i marca objectius creixents d’estalvi energètic, amb l’objectiu que el 2050 totes les edificacio­ns s’hagin transforma­t per assolir la fita de zero emissions. Així, no només tots els nous edificis hauran d’incorporar mitjans per generar energia solar a partir del 2030. També ho hauran de preveure progressiv­ament els ja existents, si són públics o d’ús no residencia­l i tenen més de 400 metres quadrats, abans del 2028.

La nova norma obliga a aplicar mesures progressiv­es d’estalvi energètic en les edificacio­ns actuals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain