La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els creuers acceleren i ja superen un 80% del volum prepandèmi­a

El passatge creix mes a mes i el nombre de vaixells és gairebé el mateix que el del 2019

- Ósc r Muñ ÀlexeGarl

Després de l’aturada obligada per la crisi de la covid el 2020 i de la seva lenta reactivaci­ó, iniciada l’estiu del 2021, l’evolució del 2022 certifica que aquest és l’any de la recuperaci­ó dels creuers a Barcelona. L’alça, progressiv­a, va accelerar a la primavera i encara més a l’estiu. Entre el gener i el setembre, el port va registrar 1.665.896 creueriste­s, un 68,5% dels que va tenir el mateix període del prepandèmi­c 2019, que va marcar tots els rècords. Aquest últim mes es van comptabili­tzar 323.784 passatgers, un 81,7% dels nivells de tres anys enrere. I al juliol, en el marc d’un estiu turístic excepciona­l a la capital catalana, es va arribar a un 97%.

La previsió del port de Barcelona és que aquesta tendència alcista es refermi en el que queda d’any amb xifres molt pròximes a les del 2019 i es tanqui amb al voltant de 2,2 milions de creueriste­s, una quantitat que rondarà un 70% de la d’aquell darrer any prepandèmi­c. Si no hi ha imprevisto­s –caldrà veure com la crisi derivada de la guerra a Ucraïna, l’energètica i la inflacioni­sta afecten el sector–, el 2023 hauria de ser el de normalitza­ció definitiva, quan es podrien repetir, ara sí, els valors previs a la irrupció del coronaviru­s.

El debat que mantenen el port i l’Ajuntament sobre el futur de l’activitat creuerista haurà de tenir en compte aquesta evolució i les projeccion­s que s’estan fent. Fins ara tan sols s’ha fet una primera reunió, el 18 de juliol. L’alcaldessa Ada Colau planteja posar noves limitacion­s més enllà de les que les infraestru­ctures ja fixen amb la seva capacitat. Una posició avalada per la seva formació, BComú, però qüestionad­a pel seu soci de govern, el PSC, i rebutjada per l’autoritat portuària. Aquests dos últims creuen que les terminals actuals i les que es preveu construir marquen màxims raonables i que la clau és distribuir millor els creueriste­s per la ciutat. Un estudi municipal, presentat al juliol, apuntava que el 2022 podria tancar-se amb més de tres milions de passatgers, un valor que, vistes les dades, no s’aconseguir­à. Una altra cosa serà el que passi el 2023. Aquest mateix informe alertava que si no es frena aquesta tendència, el 2030 s’arribaria als 3,5 milions.

L’impacte d’aquests turistes a la ciutat és un dels arguments que s’han posat a sobre de la taula de discussió. El 2019, els dies punta hi podia haver fins a 25.000 creueriste­s per jornada i una part important acabava visitant en molt poques hores els mateixos llocs , gener i el setembre hi va haver 579 escales, 14 menys que el mateix període del 2019, anyde xifres rècord cosa que provocava aglomeraci­ons. Les xifres de passatgers registrade­s fins a aquest moment encara no són les de l’any rècord, però des de l’estiu comencen a acostar-s’hi a gran velocitat.

Hi ha un altre factor rellevant: el nombre de vaixells. La xifra d’escales d’aquest 2022 està sent molt semblant a la del 2019. En l’acumulat fins al setembre van arribar o van partir de la ciutat 579 creuers. Són 14 menys que el mateix període de fa tres anys. Això vol dir que van mig plens. La raó

Els viatgers de trànsit, més d’un 40% del total, es preveu que perdin pes amb la reactivaci­ó del mercat americà

és la crisi de la covid, que ha comportat l’aplicació els primers mesos de l’any de protocols que limitaven l’ocupació, i el descens dels viatgers internacio­nals per problemes en les connexions aèries directes o, en el cas dels nordameric­ans, la caiguda de confiança per viatjar a Europa, que s’està recuperant.

Aquest 2022 es preveu tancar amb 820 escales, 20 més que el 2019. Per al port de la capital catalana suposa un impacte mediambien­tal semblant. Aquest és un altre dels arguments esgrimits per posar límit a aquest trànsit.

La proporció entre creueriste­s que embarquen o desembarqu­en (que tenen Barcelona com a port base) i els de trànsit està sent aquest any també pràcticame­nt la mateixa que el 2019. Aquests últims fa tres anys representa­ven un 42,5% del total, i aquest any, un 41,2%. L’objectiu del port, compartit amb l’Ajuntament, és que el seu pes disminueix­i a favor del primer grup, que és el que més temps s’està a la ciutat i el que deixa més riquesa.

La principal fortalesa de Barcelona per a les operacions d’embarcamen­t i desembarca­ment és tenir un aeroport internacio­nal potent. El port ara mira de recuperar la normalitat pel que fa al mercat americà, que és el principal per a aquesta mena de creuers. Els trànsits, que són bàsicament del mercat europeu, ja estan totalment recuperats a causa de la proximitat amb els països emissors.

 ?? CiBa celoBnei ?? Creuers amarrats dissabte al moll Adossat del port de Barcelona. Entre el
CiBa celoBnei Creuers amarrats dissabte al moll Adossat del port de Barcelona. Entre el

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain