La Vanguardia (Català-1ª edició)

La gratuïtat de Rodalies no ha retirat cotxes de les carreteres catalanes

- CcaEp ol EE Ea TxdóeB

Els experts en transport públic repeteixen en tots els fòrums on tenen veu que el preu no és el factor determinan­t per captar usuaris de tren i autobús. Fa anys que repeteixen que moltes de les persones que van amb cotxe no canviarien de mitjà de transport encara que fos de franc..., i l’abonament gratuït per desplaçar-se amb Rodalies des de l’1 de setembre és la prova fefaent que els dona la raó.

La possibilit­at de viatjar amb un bitllet gratuït de manera il·limitada amb els trens de Rodalies i amb els de mitja distància de Renfe està sent aprofitada pels usuaris habituals del transport públic, però no s’ha notat a les carreteres catalanes. L’impacte, segons les dades del Servei Català de Trànsit, és impercepti­ble. Des de l’1 de setembre a l’entorn metropolit­à s’ha reduït 0,4 punts la circulació respecte al volum previ, uns 3.824 vehicles diaris dels prop de 900.000 que es detecten als punts de mesurament de la Generalita­t.

A les entrades a Barcelona fins i tot s’ha incrementa­t un 0,8% aquest mateix període, amb un creixement especialme­nt destacat a la C-31 des del Maresme i la C-33 des del Vallès, amb un volum de trànsit especialme­nt alt des de l’aixecament de les barreres de peatge el setembre de l’any passat. Els dies festius i els divendres a la tarda també estan registrant un augment del trànsit generalitz­at les últimes setmanes.

“L’evolució és més atribuïble a la reducció progressiv­a del teletrebal­l que a la gratuïtat de Rodalies”, va assegurar ahir Ramon Lamiel, director de Trànsit, a l’Internatio­nal Mobility Congress, organitzat a Sitges per l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU). Lamiel va remarcar que el bitllet de franc de Rodalies no està tenint efectes visibles a les carreteres, igual que “l’encariment de la gasolina tampoc no s’ha notat”, cosa que demostra que ni els incentius ni l’increment dels costos de desplaçame­nt no repercutei­xen en el comportame­nt dels conductors.

En paral·lel, el transport públic va recuperant les xifres prèvies a la pandèmia. Com en el cas dels cotxes, és més atribuïble al menor percentatg­e de teletrebal­l que a res més, segons Xavier Sanyer, cap del servei de mobilitat de l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM), que destaca com “el tramvia i algunes línies de bus interurban­es de la Generalita­t ja superen fins i tot els nivells de demanda del 2019”. Rodalies, malgrat la gratuïtat, continua entre el 85% i el 90% de la demanda registrada el 2019.

El volum de trànsit als accessos a Barcelona fins i tot s’ha incrementa­t les últimes setmanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain