La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fins a 16 camions cisterna al dia per la sequera a l’Espluga de Francolí

- Esteve Gir lt L’EspGuga de FrancoGí

L’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) és un dels municipis catalans que estan patint més els efectes de la sequera. L’Ajuntament d’aquesta població de 3.800 veïns s’ha vist obligat a incrementa­r fins a dotze hores al dia (de set de la tarda a set del matí) el tall en el subministr­ament d’aigua. El dipòsit municipal, que es proveeix dels aqüífers i ara per força també de les cisternes, se situa només a una tercera part de la capacitat. Una situació límit que seria dramàtica sense els camions cisterna d’aigua que arriben des de finals de juliol a l’Espluga de Francolí, contractat­s per l’Ajuntament.

La persistènc­ia de la sequera ha forçat a apujar la freqüència de cisternes, que arriben a un ritme elevadíssi­m: de 10 a 16 al dia. “És una mesura insostenib­le, no podem estar així gaire més temps, aguantarem fins que puguem econòmicam­ent”, diu Josep Maria Vidal, l’alcalde.

Per garantir com a mínim dotze hores d’aigua corrent al dia, l’última setmana es van gastar 32.000 euros en el transport de les cisternes, que recullen l’aigua a Montblanc, municipi connectat amb el minitransv­asament de l’Ebre, i la descarregu­en al dipòsit de l’Espluga. Una factura que només en camions i xofers quintuplic­a la de l’agost. A més a més, l’Espluga ha de pagar l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), l’ens que gestiona el minitransv­asament. “L’aigua ens surt molt cara”, afegeix Vidal.

L’Espluga es presentarà als pròxims ajuts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per costejar part dels camions cisterna, com van fer 35 municipis catalans, incloent-hi l’Espluga, el primer semestre del 2022. Els diners els han d’avançar sempre els ajuntament­s.

Conscient de la problemàti­ca, l’Ajuntament, amb un pressupost anual que en un curs normal voreja els cinc milions, fa anys que prepara l’ambiciós projecte de connexió amb la canonada que porta l’aigua del minitransv­asament de l’Ebre a la Conca de Barberà. Però les obres es van quedar sense adjudicar abans de l’estiu per l’encariment dels costos, d’un 70%, per culpa de la inflació desbocada. El procés es va haver de reiniciar amb un pressupost que ha passat del milió a 1,6 milions (més IVA); les obres s’adjudicara­n, si tot va bé, el 2023.

Mentrestan­t, a l’Espluga, que ara fa tres anys va patir el desbordame­nt tràgic del riu Francolí, continuara­n mirant les previsions meteorològ­iques i creuant els dits. “Anem dia a dia; ens agradaria reduir les hores de talls sense aigua”, destaca l’alcalde, angoixat. Els veïns van començar a tenir les molèsties dels talls les nits d’estiu. Ara és molt pitjor, sense aigua corrent des de les set de la tarda, quan comencen dutxes i sopars, fins a les set del matí.

Els talls d’aigua, des de finals de juliol, s’han ampliat a 12 hores diàries: de set de la tarda a set del matí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain