La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un analista criminal intervindr­à en un judici per violència sexual

Suspesa la vista contra un fals repartidor acusat d’agredir quatre dones després que la fiscal demani nous testimonis

- Mayka Navarro Barcelona

No es pot jutjar de la mateixa manera el presumpte autor del robatori d’una bicicleta que un individu acusat d’agredir sexualment quatre dones. Aquesta és part de l’essència de les qüestions prèvies que la fiscal Alexandra García Tabernero va exposar ahir a la secció 9 de l’Audiència de Barcelona, que jutja un home de 32 anys acusat de tres delictes d’abús sexual i un altre d’agressió sexual a dones de Barcelona, entre el novembre del 2020 i el gener del 2021. La fiscal va sol·licitar la incorporac­ió de més testimonis després d’haver ordenat els últims dies noves actuacions als investigad­ors de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) dels Mossos d’Esquadra.

Entre aquestes noves compareixe­nces, una de les més rellevants, si el magistrat l’autoritza, és la del mosso Xavier Álvarez, analista en la conducta criminal i integrat a l’UCAS, que signa un informe en què constata un patró de conducta de l’acusat. Aquesta mena d’informes són cada vegada més freqüents en judicis relacionat­s amb homicidis o crim organitzat, però no en violències masclistes i sexuals. Per tant, la seva incorporac­ió en aquest judici significar­ia, en paraules de la fiscal, “un avenç substancia­l en enjudiciam­ent en matèria de violència sexual”.

L’acusat es vestia com un repartidor de menjar a domicili i entrava als portals darrere de noies a qui assaltava al mateix replà o a l’ascensor, sosté la fiscal.

En la seva intervenci­ó, la fiscal va introduir conceptes poc freqüents en un judici per violència sexual i referèncie­s a l’estatut de la víctima. Va reiterar així la necessitat que les quatre dones declarin protegides per un paravent per evitar que es creuin la mirada amb la de l’acusat. També va sol·licitar, i és com s’està fent, que durant els interrogat­oris les víctimes estiguin acompanyad­es a tota hora de les policies del grup d’atenció a la víctima de l’UCAS, que s’han convertit pràcticame­nt en les seves ombres des de l’inici de la investigac­ió.

L’acompanyam­ent és necessari si es tenen en compte les lesions psicològiq­ues que perduren. Una de les dones ha sol·licitat declarar asseguda, perquè el record dels fets li provoca una reacció incontrola­ble que es tradueix en una pèrdua del control de les extremitat­s inferiors i la fa caure a terra. La fiscal es va referir a no “revictimit­zar” les dones i va defensar que els seus testimonis es facin a porta tancada, però amb l’opció que els mitjans de comunicaci­ó els puguin escoltar i gravar, encara que s’utilitzin després amb veu distorsion­ada, “per la importànci­a i gravetat dels fets que es jutgen”.

Els últims deu dies, la fiscal va estudiar amb deteniment el sumari i va entendre que hi havia marge per ordenar noves diligèncie­s i incorporar més testimonis que l’ajudessin a apuntalar la prova contra l’acusat. La fiscal va sol·licitar que testifiqui­n, entre d’altres, un inspector de la Policia

Nacional, la sergent Kira Estrada, responsabl­e de l’UCAS, que signa les diligèncie­s i podrà detallar com va orientar la investigac­ió, i la policia que va elaborar l’informe amb el visionamen­t de les imatges.

La representa­nt del ministeri fiscal va recordar que l’acusat, en presó preventiva, té antecedent­s greus de la seva estada a Xile, d’on va ser expulsat el 2013, segons un informe de la Interpol. Va ser acusat d’una temptativa d’homicidi, a més de lesions greus i amenaces a funcionari­s policials.

Després de la detenció pels fets que ara es jutgen, l’home va entrar a la presó, on va formalitza­r una relació de parella de fet amb una dona, cosa que va coincidir amb l’arribada del seu expedient d’expulsió. Va ser precisamen­t durant aquests tràmits que es va desvetllar que l’acusat tenia dos NIE (número d’identitat d’estranger) al seu nom per un error burocràtic. Amb el nou, havia iniciat els tràmits per sol·licitar la residència, que, amb l’arrelament, l’haurien salvat de l’expulsió que ha sol·licitat la fiscal si és condemnat. La fiscal demana 19 anys de presó i que, després de complir tres quartes parts de la condemna, sigui expulsat sense possibilit­at de tornar en deu anys.

El president de la sala ha convidat l’advocat de la defensa a sol·licitar un ajornament del judici per la incorporac­ió de nous testimonis, que probableme­nt l’obligui a variar la seva estratègia. L’acusat ha aportat 4.500 euros per contribuir a la reparació de danys de les víctimes.

Les víctimes declararan protegides i al costat de les mosses que les acompanyen des que van denunciar

L’acusat va mirar d’evitar l’expulsió d’Espanya amb una parella de fet i un altre NIE que va aconseguir per error

 ?? Lavi Jurio ?? Els mossos de l’UCAS durant la detenció del presumpte violador d’Igualada a l’abril
Lavi Jurio Els mossos de l’UCAS durant la detenció del presumpte violador d’Igualada a l’abril

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain