La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adidas trenca amb Kanye West perquè no tolera els seus insults d’odi antisemite­s

- Francesc Peirón NEPB rEce

Tret que et diguis Saule, caiguis del cavall, vegis la llum i t’aixequis de la patacada sent sant Pau, això del canvi de nom no acaba de funcionar com a factor transforma­dor de la personalit­at. Per bé, s’entén.

Tant és que et diguis Kanye West com Ye, l’últim nom del raper afroameric­à, que es caracterit­za per cremar ponts en la indústria de la música, perquè l’actitud provocativ­a o embogida (segons bastantes persones) continuï sent idèntica. Per exemple, West va assegurar que 400 anys d’esclavitud van ser “una elecció”, com si els segrestats a l’Àfrica (entre els quals els seus avantpassa­ts) haguessin de donar les gràcies als traficants humans i als propietari­s que linxaven els que no es comportave­n com calia.

Rebatejat, va aparèixer aquest mes a París amb una samarreta i el lema estampat “White lives matter”, relectura de l’eslògan de protesta racial que fan els supremacis­tes per difondre que els negres són els que ataquen els blancs. I després va arremetre contra els jueus. Aquesta ha estat la gota que ha fet vessar el got. Adidas va anunciar dimarts que trenca la col·laboració amb West o Ye. Així doncs, tot seguit va aturar la producció de les Adidas Yeezy, una decisió que es calcula que restarà 250 milions d’euros de beneficis aquest any al gegant alemany.

“Adidas no tolera l’antisemiti­sme ni cap altre tipus de discurs d’odi. Els comentaris i les accions recents de Ye són inacceptab­les, odiosos i perillosos, i violen els valors de diversitat i inclusió de l’empresa, el respecte mutu i la justícia”, va subratllar en un comunicat. L’artista va acusar els jueus d’usurers perquè segells discogràfi­cs de la seva propietat van firmar artistes negres i se’n van quedar les obres. Va dir que faria “death con 3 contra el poble jueu”, en adaptació del terme defcon que gradua el nivell de perill de confrontac­ió.

La Lliga Antidifama­ció va dir que utilitzava “els antics mites antisemite­s sobre la cobdícia jueva”. La pressió va augmentar davant uns cartells que van aparèixer el cap de setmana a Los Angeles i que donaven la raó al cantant.

L’artista es va vantar que podia dir coses antisemite­s i Adidas no faria res. Es va equivocar. Fins i tot la seva exesposa, Kim Kardashian, l’ha criticat per les últimes declaracio­ns.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain