La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Don Giovanni’ rodó

-

‘Don Giovanni’

Int t Carles Pachón, Fernando Álvarez, 7ina Gorina, César Cortés, Maite Alberola, Mar Esteve, Xavier Casademont

Di i i a aniel M. Gil de 7ejada

Di i ni a PauMonterd­e

o i ata 7 eatre de La Faràndula, Sabadell (19/X/2022; <=era a Catalun>a

Roger Alier

complicada com poques, aquesta obra cimera, fruit de la col·laboració de mozart amb el llibretist­a Lorenzo Da Ponte i estrenada a Praga (ampliada l’any següent per a la seva presentaci­ó a Viena), aborda el mite del llibertí impenitent, que en aquesta òpera arriba a la seva més àmplia descripció. Posar-la en escena, tenint en compte que és d’una considerab­le extensió, sobretot si es fa en la versió vienesa, era un repte important que l’equip que lidera mirna Lacambra ha vençut amb gran eficàcia i que, com deia un espectador, tot i la seva llargada “s’havia fet curta”.

el mèrit més gran d’aquesta iniciativa, que durà l’obra mestra per tot catalunya, és que l’equip que l’ha posada en escena ha resultat ser impecable, tant pel que fa als cantants com pel funcioname­nt del cor i l’orquestra, en mans del ja expert Daniel m. Gil de tejada, que té acreditada una extensa carrera profession­al de primer nivell. D’altra banda, la direcció escènica de Pau monterde, de llarga i eficaç carrera també en les produccion­s de sabadell (amb miquel Gorriz), va assegurar que l’acció fos entenedora i divertida.

cal assenyalar, en primer lloc, la magnífica interpreta­ció del protagonis­ta, carles Pachón, en qui vam observar un timbre baritonal de gran bellesa, que va cantar i actuar al millor nivell. Graciós i una mica voluminós el Leporello de Fernando Álvarez, de veu sòlida, i òptimes les tres dames del repartimen­t: tina Gorina, que va lluir en l’exigentíss­ima ària de Donna Anna, Non mi dir; maite Alberola, esplèndida i excel·lent actriu, a més, com a insatisfet­a Donna elvira, i mar esteve, graciosa i coqueta Zerlina. molt notable Xavier casademont com a gelós masetto i esplèndid el tenor césar cortés com a Don Ottavio, amb les seves dues impecables àries, especialme­nt distingide­s pel públic amb forts aplaudimen­ts (tots els cantants també van ser aplaudits, pràcticame­nt en totes les seves intervenci­ons). eficacíssi­m el commendato­re de Jeroboám tejera en les seves breus però contundent­s aparicions.

el resultat final d’aquesta primera funció de l’Òpera de sabadell ha estat dels millors que li recordo, en els 40 anys que ens ha estat regalant unes representa­cions de gran qualitat, que no quedarien pas malament en qualsevol teatre d’escala europea.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain