La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’‘examiga’ de Putin enamora en el títol de Verdi amb què inaugura el Real Anna Netrebko es redimeix amb ‘Aida’

- Jordi Maddaleno

expectació per la top soprano a qui la guerra d’ucraïna ha obligat a escollir bàndol. tal com s’esperava, Anna Netrebko, que des de fa uns quants mesos és més austríaca que russa, va ser pur carisma a l’escenari del teatro real. i l’ovació va ser sonada en el seu retorn a espanya amb aquesta Aida de cartó pedra que el coliseu madrileny ha desempolse­gat per celebrar la 25a temporada des de la reobertura.

Amb el teatre ple, Netrebko va esperonar el públic amb un acting felí i una interpreta­ció ígnia que va resplendir davant una batuta grisa, la de Nicola Luisotti. La russa va arrasar en la seva tercera òpera a madrid i va demostrar que continua a l’elit amb un instrument privilegia­t, mitges veus i aguts rutilants –era l’única que traspassav­a l’orquestra–, amb el seu maridíssim Yusif eyvazov com a radamès, tenor convincent de vocal gosadia malgrat el timbre poc afavorit.

el títol més famós de l’òpera italiana i del seu compositor més cèlebre, Verdi, ressuscita­va en aquesta producció clàssica, firmada per Hugo de Ana i estrenada al real el 1998, que ja és part del catàleg patrimonia­l del teatre madrileny. es reposa per tercer cop en forma d’autohomena­tge, terme utilitzat per Joan matabosch, director artístic del coliseu, al seu sempre estimulant article del programa de mà.

De Ana cau en els tòpics d’una Aida historicis­ta amb lleus efecte 3D projectats i amb vestuari i escenograf­ia dissenyats per ell mateix. Perruques etíops i rastes per als egipcis i un maquillatg­e que sembla fugir de la polèmica del blackface. La producció conservado­ra d’estètica vintage avorrirà amants de produccion­s imaginativ­es i innovadore­s. i la batuta morosa de Luisotti, director associat del real, embassa l’òpera en un halo oratorial tendent al tedi. tempi lànguids i pesants d’una sinfónica de madrid efectiva que aplana el triomf indiscutib­le de les veus.

en aquest repartimen­t –un triple cast estel·lar protagonit­za les 20 funcions– va destacar el debut com a Amonasro del sòlid baríton polonès Artur ruciński. elegant i sensual l’Amneris de Ketevan Kemoklidze amb la robusta vocalitat del ramfis del baix Jongmin Park. Deyan Vatchkov, va ser un rei de veu tremolosa i aguts esquius. el nivell del cor va lluir amb propietat; no tant un ballet de coreografi­a estranya firmada per Leda Lojodice.

 ?? Javier del Real / TeatrO Real ?? Netrebko en una felina interpreta­ció d’Aida amb Yusif Eyvazov
Javier del Real / TeatrO Real Netrebko en una felina interpreta­ció d’Aida amb Yusif Eyvazov
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain