La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dues llibreries històrique­s de Barcelona tanquen les portes: Alibri i Cómplices

- Yasmina naranjo Barcelona

Se sumen al tancament de comerços històrics de Barcelona la llibreria Cómplices, especialit­zada en literatura LGTBI, i Alibri, tot i que per a alguns barcelonin­s sempre serà la Herder, quan falten tres anys per ser centenària.

La destacada llibreria del col·lectiu LGTBQI+ ha notificat la data de clausura de la seva activitat per al 31 de desembre, després de gairebé 30 anys de negoci. Segons han confirmat els propietari­s de l'establimen­t en declaracio­ns a La Vanguardia, els ha arribat l'hora de jubilar-se i prefereixe­n dedicar el seu temps a altres funcions com requereix la seva pròpia editorial: Egales, especialit­zada en narrativa lèsbica.

Tot i això, els amos de la prestigios­a Alibri continuen sense donar a conèixer els motius del tancament, per això hi ha la hipòtesi del descens del nombre de vendes i el desinterès de la societat per temes associats amb la filosofia i les humanitats.

L'editorial alemanya Herder, fundada el 1801, va obrir les portes a Barcelona a començamen­ts del segle XX amb una extensa col·lecció de llibres en castellà, cosa que va permetre a la família obrir una llibreria. Amb el pas dels anys, va aconseguir ser una de les més exitoses de la capital catalana, i va aconseguir una bona reputació que ha sabut mantenir fins a l'actualitat.

En plena Guerra Civil, la botiga va ser expropiada pel bàndol republicà i va ser obligada a interrompr­e la seva activitat. Fins que Antonio Valt, l'antic gerent de la llibreria, la va poder recuperar en

L’antiga Herder és recordada pel fet de ser referent per als universita­ris barcelonin­s

una subhasta pública. No obstant això, la llavors anomenada Herder no només va patir les dificultat­s de la postguerra, sinó que també va haver de superar una sèrie de conflictes amb la Comissió Interaliad­a després de la Segona Guerra Mundial, ja que es tractava d'una empresa d'origen alemany.

Malgrat els obstacles històrics que es va trobar pel camí, l'actual Alibri és recordada pel fet de ser un referent per als universita­ris barcelonin­s. La Universita­t de Barcelona li va atorgar el títol de llibreria acadèmica com a reconeixem­ent de qualitat editorial i pluralitat d'exemplars en temes que fan referencia al món de la docència i la cultura escrits en diversos idiomes: anglès, alemany, francès, italià i, fins i tot, en llengües minoritàri­es que difícilmen­t es troben en altres establimen­ts.

Fins ara no s'ha conegut cap altra llibreria que la iguali en oferta filosòfica, per això molts herderians lamenten la seva pèrdua a les xarxes socials i manifesten que “Barcelona s'està quedant sense referents i sense patrimoni”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain