La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una obra sobre la crítica abolicioni­sta a l’imperialis­me, premi Anagrama d’Assaig

L’historiado­r Josep M. Fradera és el guanyador de la 50a edició

- Francesc Bombí-Vilaseca Barcelona

L'historiado­r Josep Maria Fradera (Mataró, 1952) ha guanyat la 50a edició del premi Anagrama d'Assaig, dotat amb 10.000 euros, amb el llibre Antes del antiimperi­alismo. Genealogía y límites de una tradición humanitari­a, en la qual relata els orígens de la crítica als imperis partint dels moviments per l'abolició de l'esclavitud a finals del segle XVIII. “Soc avantguard­ista, clàssic i sentimenta­l”, va assegurar ahir Fradera, per afegir que encara que és un “llibre d'història en el qual llisquen preocupaci­ons actuals, en cap cas no hi han d'aparèixer massa”, i està escrit des de la perspectiv­a del moment que tracta.

Daniel Rico, membre del jurat amb Jordi Gracia, Pau Luque, Remedios Zafra i l'editora Silvia Sesé, va definir l'obra premiada com “un llibre complex i brillant que explica per què la primera gran onada de repulsa i condemna dels imperis no va posar fi a la seva vocació expansiva i els seus mecanismes d'opressió i explotació, sinó més aviat el contrari”.

El llibre, que tanca una llarga etapa que l'autor s'ha dedicat a estudiar el colonialis­me, intenta explicar com els moviments abolicioni­stes nascuts a l'abric de la Revolució Francesa i la independèn­cia nord-americana – “quàquers, evangelist­es, les primeres feministes, alguns propietari­s paternalis­tes i també els defensors del laissez faire”– tenien un caire reformista, “creuen que els imperis poden ser part de la croada contra l'esclavitud”, ja que “prohibir l'escla

vitud prestigiav­a l'imperi” i així “la finalitat civilitzad­ora de les societats europees va ser utilitzada per envair territoris aliens”. Amb el final de l'esclavitud –a l'imperi britànic el 1833, al francès el 1848 i als Estats

Units el 1865–, tot i això, “el capitalism­e imaginatiu va fabricar uns treballado­rs lligats al treball, però mitjançant un contracte”, de vegades “en condicions pitjors que l'esclavitud mateixa”.

L'assaig permet a l'historiado­r concloure que “els reformiste­s i humanitari­s només intenten la moralitzac­ió i la reforma dels imperis”. En tot cas, per a aquests moviments abolicioni­stes “l'esclavitud és el principal desafiamen­t moral”, ha exposat Fradera en una classe magistral d'història a la premsa, per afegir que l'antiimperi­alisme de debò no sorgeix fins a “l'emergència del nacionalis­me no europeu”, però no és el tema central del llibre i amb prou feines l'apunta. Ara bé: “Quan han existit les nacions de debò?”, ha insistit, per recordar l'evidència que avui els imperis encara tenen poder, ja que per exemple “el jardí europeu continua tutelat per un imperi” (els Estats Units), la guerra d'Ucraïna és el “resultat d'una fallida imperial mal resolta” (la Unió Soviètica) o la importànci­a de la Xina, “un imperi que ha existit sempre”.

Abans de presentar el guanyador, l'editora d'Anagrama Silvia Sesé va recordar que el premi, que arriba a la 50a edició, “ha donat el to d'un tipus d'assaig d'imaginació crítica a Espanya durant aquest temps”, una idea que va reprendre Jordi Gracia: el guardó “va canviar més vides, a més de la meva, des del mateix dia que el vaig guanyar, i també ha canviat la vida intel·lectual espanyola” en “dos vessants, la captació de l'instant històric i la incitació a la conversa pública”. Gracia també va agrair “la generosita­t de Jordi Herralde” per la convocatòr­ia del premi, que el fundador d'Anagrama va recordar que “és l'únic d'assaig al món que tingui 50 anys”.

Per Silvia Sesé, “el premi ha donat el to d’un tipus d’assaig d’imaginació crítica a Espanya” durant50an­ys

 ?? MÉdai  ae el ?? Josep M. Fradera ahir a l’hotel Condes de Barcelona
MÉdai ae el Josep M. Fradera ahir a l’hotel Condes de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain