La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bellesa pretèrita

- Juan Carlos Olivares

Silencio

Text i direcció: Juan Mayo ga Intèrpret: Blanca Po tillo Lloc i data: TNC (14/X/2022)

En un escenari ocupat per cadires en formació de tribunal acadèmic, s'hi aproxima una figura desmanegad­a. Aires de Charlot, el cos avançat de Groucho; frac sense formes de sastre, serrell de jove Picasso, negre i llustrós. És Blanca Portillo, l'actriu que fa de mediadora entre l'autor que el 12 d'abril del 2018 va ocupar la cadira M de la RAE i un grotesc retrat d'un orador vuitcentis­ta. La mà alçada de qui agafa una calavera invisible per a un monòleg universal o una arenga lerrouxist­a. Kafka i el seu Informe per a una acadèmia sobrevola l'escena.

Juan Mayorga elabora una reconstruc­ció expression­ista de l'escena que va protagonit­zar. Ell mateix transforma­t en ninot viu d'Opisso. Distància brechtiana per a la metàfora de la representa­ció. Fins que l'acadèmic, dramaturg, filòsof i director del Teatro de la Abadía i d'aquesta funció trenca el fil d'una promesa de farsa i cedeix tot el protagonis­me a l'actriu. Comença la representa­ció de la metàfora. Silencio fa el seu curs, gairebé fidel al text que va pronunciar a la RAE. El bonic discurs sobre el silenci, la pausa, l'apart o el monòleg interior ja no sembla suficient en aquesta altra situació teatral. La màscara pesa i la temptació de complir amb la fantasia de delegar el tràngol en una mestra de la suplantaci­ó. Només ha de posar en escena un desacord pirandelli­à perquè Portillo es desposseei­xi de la disfressa.

Alliberada, es dedica a mostrar-se en plenitud de facultats. On Mayorga feia al seu discurs una referència literària o teatral, el director i l'actriu construeix­en escenes amb una multiplica­ció de personatge­s. Apareixen Kafka davant el seu pare, Woyzeck, Sancho amb Don Quixot, Bernarda Alba i la seva filla Martirio, Rosaura i Segismundo, Creont i Hemon. I arriba un punt en què aquella exhibició de talent consumeix el discurs amb què tot va començar. Una actuació sense fre de recursos, fins i tot quan el silenci pur hauria estat més convenient. Quan apareix la menció de la peça 4,33 de John Cage i cronòmetre en mà l'actriu omple la incomodita­t de l'experiment amb la cara eloqüent del cinema mut. Llavors aflora una peculiar sintonia entre director i actriu pel pretèrit en l'expressió teatral, com si la modèstia i la gratitud els impedís prendre's massa de debò des de la burla i l'acadèmia, que d'inici semblava un espai incòmode, conquerir la plaça de l'escenari.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain