La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan el talent es taca

Es taquen els atletes kenians, esquitxats per la permanent ombra de la sospita: Antidopatg­e ha confirmat onze positius les últimes setmanes

- er o ere Barcelona

Fa anys que World Athletics i l’Agència Mundial Antidopatg­e (AMA) emeten senyals d’alarma. A Kènia no tot és genètica, sacrifici i feina en altitud. També hi ha tramposos. I estratègie­s grotesques.

Dopatge a Kènia, es titula un informe de l’AMA.

Està datat del 2016, i les conclusion­s ja eren eloqüents.

Segons Dopatge a Kènia, les pràctiques dopants al país dels fondistes prodigioso­s són “molt simples, oportunist­es i descoordin­ades”. L’informe revela que, en la majoria dels casos, els tramposos s’injecten nandrolona (esteroides) i EPO (oxigen per a la sang). Que molts d’aquests atletes ignoren que dopar-se és il·legal. I que molts metges, científics i químics locals (rurals) intervenen en el dopatge dels il·lusos atletes.

És a dir: en matèria de dopatge, a Kènia mana l’amateurism­e.

L’estratègia té poc a veure amb el sistema de dopatge d’Estat rus (un pla tan sofisticat com indetectab­le, i només desemmasca­rat després de la confessió del doctor Gregori Rotxenkov, cap de l’antidopatg­e rus durant els Jocs d’hivern de Sotxi 2014). Tot i això, les seves conseqüènc­ies són semblants: enterbolei­xen la imatge de tots, siguin atletes contaminat­s o nets, i enfureixen les institucio­ns internacio­nals, que assisteixe­n a un infinit degoteig de casos.

Fins a onze positius d’atletes kenians s’han registrat les últimes setmanes, i entre ells apareixen noms importants, com el de Lawrence Cherono, campió de les maratons de Chicago i Boston el 2019 (trimetazid­ina); Ibrahim Mukunga Wachira, guanyador d’una mitja marató a Estònia que havia disputat descalç el 2017 (norandrost­erona); Diana Kipyokei, campiona de la marató de Boston del 2021 (triamcinol­ona acetònid); Mark Kangogo, especialis­ta en curses de muntanya, campió de l’última SierreZina­l a Suïssa (triamcinol­ona i norandrost­erona); el jove Ku

mari Taki, campió del món sub 20 de 1.500 m el 2016, o Justus Kimutai i Philemon Kacheran, companys d’entrenamen­t d’Eliud Kipchoge a la seva base a Kaptagat.

La situació, adverteix l’AMA, és difícil de canviar, ja que molts d’aquests atletes no disposen d’eines culturals per comprendre la gravetat de les seves accions i a més han convertit l’atletisme en un modus vivendi. Els guanys que els genera una victòria en una gran marató superen de llarg qualsevol susceptibi­litat.

(Insistim, hi ha campions de majors, proves que lliuren

150.000 dòlars al vencedor, una

quantitat de diners extraordin­ària per als estàndards kenians.)

Davant la possibilit­at de resoldre’s la vida, aixecar una granja i cuidar-se dels ramats, molts d’aquests atletes es tapen els ulls amb una bena i s’injecten qualsevol substància.

Segons un informe de l’AMA, desenes de fondistes es rendeixen a pràctiques il·legals de metges locals

Entre els últims positius apareixen campions de grans maratons o atletes en edat sub 20

El 2016 l’AMA va reclamar la col·laboració de l’Agència Antidopatg­e Keniana (ADAK) per localitzar 31 atletes que en aquell moment estaven sancionats per dopatge. Onze d’ells van acceptar la possibilit­at de ser entrevista­ts, tot i que al final només ser set els que van complir el com

promís i van anar a l’entrevista.

D’aquests set entrevista­ts, cap no va admetre ser conscient que s’estava dopant.

La seva negativa voreja l’esperpent: la justícia internacio­nal ha demostrat que dos d’ells (Rita Jeptoo, guanyadora de quatre majors, i Jemima Sumgong, or olímpic femení a Rio 2016) havien falsejat proves i informes mèdics.

La situació enerva World Athletics.

–Ens hauríem de replanteja­r la nostra relació amb Kènia – confessava anys enrere a La Vanguardia un alt dirigent internacio­nal.

Entre bastidors, també citava etíops i xinesos.

La realitat és que World Athletics no pensa equiparar el cas kenià al vetat cas rus. Tot i això, algunes veus es plantegen la possibilit­at de prioritzar la contractac­ió dels seus millors atletes locals a la dels qüestionat­s corredors kenians.

 ?? Dean Mouhtaropo­ulos / Getty ?? Philemon Kacheran durant la marató de l’aeroport d’Enschede, l’any 2021
Dean Mouhtaropo­ulos / Getty Philemon Kacheran durant la marató de l’aeroport d’Enschede, l’any 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain