La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t executa una tercera part de les inversions pressupost­ades

La despesa real és un 32% de la prevista per al 2022 sense comptabili­tzar fons europeus

- Eduardo Magallón Barcelona FONT: Generalita­t de Catalunya LA VANGUARDIA

Les administra­cions espanyoles poques vegades són capaces d’executar totes les inversions que pressupost­en. La Generalita­t tampoc. Els nou primers mesos de l’any, el Govern de Pere Aragonès només ha executat un 32,1% de les inversions previstes al pressupost definitiu per a aquest any, sense tenir en compte les empreses públiques ni els recursos derivats dels fons europeus Next Generation.

La xifra dels tres primers trimestres d’aquest exercici és lleugerame­nt inferior al 35,7% de l’any passat. Les comparacio­ns empitjoren quan a l’anàlisi s’incorporen les inversions finançades amb els fons europeus Next Generation: en aquest cas, l’execució cau fins a un 21,3%, quan només falten tres mesos perquè s’acabi l’any.

Fonts del Departamen­t d’Economia van dir que als pressupost­os d’aquest any s’hi van incorporar els recursos dels fons europeus, tot i que es poden executar al llarg dels pròxims exercicis. Les mateixes fonts van dir que les inversions d’aquest any estan molt influïdes per aquests recursos europeus, mentre que l’any passat tot just hi havia Next Generation i, a més, era un pressupost prorrogat.

El Departamen­t d’Economia que ara dirigeix Natàlia Mas recorda que una altra manera d’analitzar l’execució és posarla en relació amb el pressupost inicial i no pas amb el definitiu, que és el que es va ampliant en funció de l’arribada de més recursos. En aquest cas, el Govern va gastar de manera efectiva un 26% del pressupost inicial. Si es descompten els fons europeus del pressupost inicial, s’arriba a un 45% d’execució.

Amb les xifres actuals i veient l’evolució de l’any passat, ja és pràcticame­nt impossible que es compleixin els comptes públics en el cas de les inversions. L’any passat, després dels primers nou mesos, es va executar aquest 35,7%, que es va acabar convertint en un 71% a final d’any. Ara la xifra d’execució parcial és més baixa.

La part positiva és que el volum d’inversió en valor absolut és més gran malgrat que l’execució parcial és més baixa. És l’habitual que cada any creixi la inversió, igual que augmenta el pressupost. Segons les dades oficials de la Generalita­t, fins al setembre es van gastar 351 milions respecte als 319 milions del mateix període de l’any passat. Quan es comptabili­tzen els diners gastats provinents dels fons europeus, la despesa real només creix en deu milions, fins als 361 milions.

 ?? Mané Espinosa ?? L’execució, comptant els fons europeus, cau a un 21,3%
Mané Espinosa L’execució, comptant els fons europeus, cau a un 21,3%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain