La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les aposta per fixar el preu de la llum segons el cost de generació real

- Bea riz Navarro Bruss s rr s s

Brussel·les va comunicar ahir els primers senyals sobre com podria ser l’esperada reforma del mercat elèctric europeu. Per primera vegada, la Comissió Europea planteja desacoblar el preu de l’electricit­at del gas i passar a un sistema de remuneraci­ó a les empreses energètiqu­es en funció dels costos de generació reals. L’objectiu és permetre que els consumidor­s es beneficiïn de manera sostinguda dels baixos costos de generació que actualment tenen les energies renovables i la nuclear. En el futur “es remunerari­en a través de contactes diferencia­ts, independen­tment del cost marginal” de generació de l’electricit­at, i “el preu d’aquests contractes en general s’establiria mitjançant concursos i aniria en funció dels costos reals de producció de les tecnologie­s afectades”, planteja la Comissió.

Brussel·les de fet ho veu com una alternativ­a a la idea d’“europeïtza­r” l’anomenada excepció ibèrica més enllà d’Espanya i Portugal. Aplicat en països que sí que tenen interconne­xions amb els seus veïns, el topall del preu del gas hauria de ser més alt, cosa que reduiria sensibleme­nt els seus beneficis per als consumidor­s.

Amb tot, països com França exigeixen que la Comissió faci una proposta legal per adoptar-lo i ahir va proposar d’afegir el Regne Unit i Suïssa al sistema, de manera que no hi hagi “fugues” d’energia subvencion­ada. Alemanya, per la seva banda, es va lliurar amb el mateix afany a bloquejar la proposta. Així doncs, malgrat les directrius proposades pel Consell Europeu la setmana passada, les negociacio­ns entre els ministres amb prou feines van avançar ahir. La presidènci­a txeca de la UE ha convocat un altre consell extraordin­ari per al 24 de novembre.

La Comissió Europea suggereix que les tarifes es basin en el cost real de producció de les renovables o la nuclear

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain