La Vanguardia (Català-1ª edició)

El que realment importa

- Jordi Juan Director

L’infern està empedrat de bones intencions. La llei de Dependènci­a va néixer amb els millors propòsits d’un Estat de benestar que anteposava la protecció als més necessitat­s. La lloable iniciativa nascuda sota el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va beneficiar milers de persones des de la seva aplicació el 2006 fins que la falta d’acompanyam­ent pressupost­ari va convertir l’accés a aquests ajuts en un calvari. Catalunya ha estat una de les comunitats més afectades per l’infrafinan­çament del Govern central i s’ha arribat a una situació límit en què ha esdevingut l’autonomia amb més persones (més del doble que la mitjana espanyola) en llista d’espera per poder rebre aquests ajuts. Sense anar més lluny, el març passat, aquest diari es va fer ressò d’un manifest signat per 34 representa­nts de fundacions i entitats socials del sector de la discapacit­at intel·lectual a Catalunya en què s’acusava el Govern de la Generalita­t de tenir “oblidat” tot aquest sector. I la situació des d’aleshores no ha fet més que empitjorar.

En aquest moment la llista d’espera de persones sense prestació social s’ha incrementa­t un 7% a Catalunya, mentre que a la resta d’Espanya s’ha reduït un 16,7% gràcies a un pla de xoc impulsat des del Govern central. És difícil d’explicar aquesta diferència tan gran entre unes autonomies i unes altres. El president de l’Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials, José Manuel Ramírez, va ser ahir molt dur en una intervenci­ó al Parlament i va acusar directamen­t els darrers governs catalans de ser els responsabl­es d’aquesta situació per “la seva desídia i imperícia”.

Més enllà d’intentar buscar culpables del que ha passat, ara el més important és corregir aquesta tendència. És bo que el nou conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, vingui d’un món (dirigia l’entitat Dincat) que patia aquestes mancances. Aquesta hauria de ser una de les prioritats del nou Govern de Pere Aragonès, i per això seria necessari poder aprovar uns nous pressupost­os, per disposar de més recursos. Això és el que realment importa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain