La Vanguardia (Català-1ª edició)

París i Berlín maquillen la seva crisi

Macron i Scholz se citen per intentar reconduir la deteriorad­a relació bilateral

- Lusebi Val LOrbs. Correspons­al

Un baix perfil mediàtic es va imposar ahir a la trobada a l’Elisi entre el president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz. Aquesta estratègia va ser un símptoma del delicat moment que viu la relació franco-alemanya, conseqüènc­ia, en part, del sisme geoestratè­gic de la guerra d’Ucraïna.

Els dos líders no estaven disposats a sotmetre’s a preguntes incòmodes que potser haurien posat encara més en evidència les serioses divergènci­es entre els dos governs en matèria energètica, de defensa, sobre l’ampliació de la UE, política monetària, relació amb la Xina i altres qüestions. Parlar davant els periodiste­s era arriscat. No hi va haver roda de premsa ni declaracio­ns, una cosa insòlita.

Macron i Scholz es van veure durant tres hores per compensar la reunió anul·lada en ple dels dos executius, que s’havia de celebrar la setmana passada. Es tractava de maquillar i de dissimular la inquietant crisi d’un tàndem que ha estat clau, durant els últims setanta anys, per fer avançar la construcci­ó europea.

Hi va haver, això sí, les cortesies diplomàtiq­ues de rigor i les frases estàndard de portaveus per evitar referir-se a les qüestions difícils. Scholz va publicar un tuit en què va qualificar la conversa de “molt bona i important” sobre el subministr­ament energètic a Europa, l’alça de preus i els projectes de defensa compartits. Segons el canceller, “Alemanya i França estan molt unides i afronten juntes els desafiamen­ts”. Una font diplomàtic­a alemanya va pronostica­r que el diàleg bilateral avançarà durant les properes setmanes. L’Elisi va enviar un missatge semblant i va fer saber que l’intercanvi havia estat “molt constructi­u” i els dos dirigents “van evocar la relació franco-alemanya en un esperit de treball molt estret a mitjà i llarg termini”. Es crearan grups de treball per abordar les qüestions més conflictiv­es.

Després de la II Guerra Mundial, la relació franco-alemanya no sempre ha estat fàcil, però ha prevalgut la voluntat de reparar qualsevol desperfect­e i seguir endavant. Això passava fos quin fos el color polític de qui governava a cada vora del Rin. Hi havia massa en joc.

La reconcilia­ció segellada per Charles de Gaulle i Konrad Adenauer al tractat del 1963 va ser el ciment amb què es va construir la unitat europea. França i Alemanya, que havien dessagnat diverses generacion­s en tres guerres

seguides en un lapse de seixanta anys (1870-71, 1914-1918 i 19391945), van decidir canviar les trinxeres per la cooperació i els projectes comuns.

El sotrac provocat per la invasió russa d’Ucraïna i els seus greus efectes econòmics han fet aflorar diferèncie­s de fons i prioritats que semblen difícils de conciliar. Al Govern francès l’ha irritat, per exemple, que Berlín decidís posar en marxa, sense consultar al seu principal soci, un gegantí pla

d’ajuda de 200.000 milions d’euros per ajudar a particular­s i empreses a suportar la pujada del preu del gas. París considera que desequilib­ra el mercat i suposa una ajuda pública a la indústria germànica. Els alemanys, per la seva part, es van oposar al sistema per posar un límit al preu del gas i seguir el model ibèric, encara que al final van cedir. A la qüestió energètica hi ha un altre contenciós bilateral de gran calat, industrial i filosòfic: França aposta per l’energia nuclear mentre que Alemanya està en procés de tancar tots els seus reactors perquè pensa que, després de Fukushima, el risc d’accident catastròfi­c és massa alt.

Al terreny de la defensa, la cooperació franco-alemanya grinyola des de fa anys, en part perquè París, potència nuclear, reivindica una posició autònoma en el

concert mundial, mentre que Alemanya se sap dependent del paraigua protector dels Estats Units. Per això els projectes comuns, com el nou avió de combat europeu i sistemes vinculats (SCAF) no desperten a Berlín el mateix entusiasme que a París. Per a disgust de França, Alemanya ha comprat caces F-35 dels Estats Units, en comptes dels Rafale gals. I Berlín també pretén un escut antimíssil­s europeu –però amb participac­ió dels Estats

Units i Israel– mentre París en planeja un d’alternatiu en aliança amb Itàlia.

Un altre punt de desavinenç­a és el desig d’Alemanya d’ampliar la Unió Europea amb rapidesa a l’est, incorporan­t més països, però París tem que Berlín consolidi encara més la seva hegemonia econòmica al continent. Finalment, mentre Scholz era a París, es va confirmar que el Govern alemany donava llum verda a la venda d’instal·lacions del port d’Hamburg a una companyia xinesa, una cessió d’infraestru­ctures que França considera un error. Scholz viatjarà ben aviat a la Xina, una visita que París no veu de bon ull.

La vaselina diplomàtic­a d’ahir, per tant, no serà suficient per reparar un motor franco-alemany avariat i que suposa un gran risc afegit per a una Europa en portes de la recessió global.

Els dos líders esquiven la premsa per no fer més evidents les seves allunyades estratègie­s

L’avaria al motor de la UE és un gran risc afegit a les portes de la recessió econòmica global

 ?? Christo h         P ?? Emmanuel Macron rebent Olaf Scholz ahir a la porta del palau de l’Elisi
Christo h P Emmanuel Macron rebent Olaf Scholz ahir a la porta del palau de l’Elisi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain