La Vanguardia (Català-1ª edició)

El patiment dels demòcrates

Crònica de les escenes de pesar a les files de Biden per les dificultat­s del candidat Fetterman en el seu debat amb Oz

- Fernando García Harrisburg (Pennsilvàn­ia). Correspons­al

Van ser cinc segons de silenci que van semblar minuts seguits per altres tants de balbotejos i de frases repetides. “Em voldria fondre”, es podia traduir la no resposta així composta.

Al bar de carretera Rookie’s Craft Burger, als afores de Harrisburg, capital de Pennsilvàn­ia, els tot just trenta assistents a la petita festa demòcrata organitzad­a dimarts per seguir el gran debat de la nit entre canyes i pica-pica no podien dissimular el disgust i el conflicte. Se sabia que el candidat al Senat i vicegovern­ador John Fetterman encara acusava les seqüeles del vessament cerebral que va patir al maig i que de vegades tardava a articular les paraules. Ell mateix ho va dir al començamen­t. Però tot i això... La

televisió pot ser cruel, i el rival republicà, Mehmet Oz, coneixia bé el mitjà després de quatre anys amb programa propi de consells mèdics: “The Doctor Oz Show”.

La pregunta fatídica tractava del fracking, l’extracció de combustibl­es fòssils per fracturaci­ó hidràulica que tants ingressos proporcion­a a Pennsilvàn­ia per les seves grans reserves de gas. Els presentado­rs del debat van preguntar a Fetterman pel seu canvi de posició radical sobre la controvert­ida tècnica; li van recordar com el 2018 la va rebutjar i, tot i això, fa poc la va defensar. Llavors, després d’aquells interminab­les segons de silenci, el candidat va dir amb penes i treballs: “Dono suport al fracking. I jo no, jo no... Dono suport al fracking, i em mantinc en això, i avalo el fracking”.

En considerac­ió a les dificultat­s en la parla i l’agilitat en les reaccions de Fetterman, els organitzad­ors del debat a la cadena News Nation havien instal·lat dos moni

tors de 70 polzades que mostraven als interlocut­ors el text de preguntes i respostes, transcrite­s a l’instant. El demòcrata havia de seguir així el que se li deia i replicava, i part dels seus retards en les respostes es podien explicar així. Però el lapse en la qüestió del fracking el va enfonsar. I no van faltar comentaris­tes que a Twitter i en altres xarxes es van afanyar a vaticinar-li una derrota segura per culpa d’aquesta ensopegada en un cara a cara que, amb un expert en televisió a l’altre costat, no havia d’haver acceptat.

Els gestos dels assistents al

Rookie’s després d’aquesta i algunes altres ensopegade­s del demòcrata ho deien tot. Una dona gran es va girar per posar-se d’esquena al televisor, i de tant en tant apujava les celles en senyal de sorpresa o lament. Al seu costat, un home amb un pin de Fetterman enganxat al pit es va posar a mirar al mòbil i ja no va aixecar la vista. El membre del Comitè Demòcrata local que portava les regnes de la reunió i rebia els assistents, Dane Stuart, es va aixecar de la taula i se’n va anar a la barra a conversar amb un jove. La majoria dels presents també van perdre l’atenció, es desconnect­aven del debat a estones i entaulaven xerrades entre ells.

“La veritat és que en John no ha tingut la seva millor nit”, van coincidir a reconèixer l’amfitrió en cap de l’esdevenime­nt, l’Stuart, i l’encarregad­a d’orientar els visitants de fora, Nacole Moore. Tots dos i dos membres més de l’equip es van acostar amablement a la taula ocupada per aquest i un altre periodista per respondre a qualsevol pregunta que tinguéssim, i de passada per assabentar-se de qui érem i per a quines empreses treballàve­m. “Barcelona! Oh, quina meravella”, van dir quan se’ls va informar de la seu d’aquest diari. El patiment dels seguidors de Fetterman al Rookie’s va ser, sens dubte, el patiment de milions de demòcrates als Estats Units. La cursa per l’escó del Senat a Pennsilvàn­ia és una de les més disputades entre mitja dotzena que decidiran si la formació de Bi

El mateix Fetterman va al·ludir al principi del debat a les seqüeles que pateix després del vessament del maig

El possible efecte de l’accidentat cara a cara és dubtós: la campanya de Fetterman recapta un milió en tres hores

den aconseguei­x retenir el control de l’òrgan, malgrat que els mateixos demòcrates consideren molt més difícil mantenir el de la Cambra Baixa.

Però l’efecte final del debat de dimarts encara s’ha de veure. Entre els analistes i estrategs que van opinar hi va haver de tot, no només auguris de catàstrofe per a Fetterman. Davant un alt càrrec demòcrata que sota condició d’anonimat va dir a l’agència AP que no coneix “ningú, ni tan sols els partidaris més acèrrims de Fetterman, que pensi que ahir a la nit li va sortir bé”, Reuters va citar una especialis­ta en rehabilita­ció de pacients d’ictus, Sonia Sheth, que pensa que el candidat ho va fer molt bé. “Va tenir alguns errors, però també va filar respostes fluides i ben pensades. Es continuarà recuperant”, va dir.

Fetterman va començar la seva intervenci­ó al·ludint a l’“elefant a l’habitació” que eren els efectes del seu vessament i avisant de possibles llacunes en la seva actuació. Potser això el va ajudar. En tot cas, l’angoixa va donar lloc a l’empatia. En les tres hores següents al debat, la campanya del candidat va recaptar un milió de dòlars dels seus seguidors. Una fita. Dues setmanes abans de les eleccions legislativ­es del 8 de novembre, els demòcrates pateixen. Però no perden l’esperança.

 ?? Core pnal / EFE ?? Instantàni­a del debat de dimarts a la nit entre John Fetterman i el doctor Mehmet Oz als estudis de News Nation
Core pnal / EFE Instantàni­a del debat de dimarts a la nit entre John Fetterman i el doctor Mehmet Oz als estudis de News Nation

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain