La Vanguardia (Català-1ª edició)

El bolsonaris­me es debat entre milícies armades i milícies digitals

Tres dies abans de les presidenci­als, s’espera una allau de notícies falses

- Andy Robinson Rio de Janeiro. Enviat especial Folha de S. Paulo.

L’avantatge de Lula sobre Bolsonaro és més estret del que s’esperava fa unes setmanes

Alguns brasilers s’ho van preguntar diumenge quan van veure les impactants imatges a la televisió d’un atac amb granades i un rifle d’alt calibre contra la policia federal perpetrat per l’exdiputat Roberto Jefferson, estretamen­t aliat amb els corrents més radicals del bolsonaris­me: és el principi de la temuda revolta armada de les bases bolsonaris­tes?

Jefferson, vell conegut de Bolsonaro, que va contractar com a assessor el fill més radical del president, Eduardo, estava sota arrest domiciliar­i després de ser acusat pel Tribunal Suprem Electoral de participar en les anomenades milícies digitals, acusades de subvertir la democràcia mitjançant la producció de notícies falses. Els bolsonaris­tes ho consideren una caça de bruixes per prevenir la reelecció del president d’extrema dreta. Jefferson va ser inculpat l’any passat per “pertànyer a una organitzac­ió delictiva de forta actuació digital amb l’objectiu d’atemptar contra la democràcia i l’Estat de dret”, segons el Tribunal Suprem Electoral sota el seu poderós president Alexandre de Moraes. Va ser identifica­t com un activista de l’anomenat “gabinet d’odi” i sentenciat a presó preventiva, després arrest domiciliar­i.

La decisió de l’exdiputat de provocar un incident –va dirigir insults a una jutgessa del Tribunal Suprem, conscient que inevitable­ment suposaria tornar a la presó– semblava dissenyada per iniciar el tipus de desestabil­ització que Bolsonaro defensa. Jefferson “es va atrinxerar amb armes i explosius en un aparent intent d’infondre un aixecament bolsonaris­ta”, va afirmar Bernardo Mello Franco, columnista d’O Globus.

Tot i això, des de l’atac de Jefferson contra els agents de la policia federal, que van anar al seu domicili per portar-lo a la presó, no hi ha hagut més actes de violència. Quan falten tres dies per a les eleccions, amb un avantatge de Lula més estret del que s’esperava fa unes setmanes, el bolsonaris­me sembla més centrat ja en la guerra de les seves milícies digitals que en les milícies armades. Luiz Eduardo Soares, exintegran­t de l’equip de seguretat del govern de Lula, afirma que “Jefferson va articular l’atac amb membres de la campanya de Bolsonaro; la primera reacció de Bolsonaro va ser molt ambigua”, va dir.

“Però, més que mitjançant accions armades, el més probable és que els activistes bolsonaris­tes intentin canviar el trajecte d’aquestes eleccions ja amb una allau de falses notícies a l’últim moment”, va explicar Soares, autor del llibre que va inspirar la pel·lícula Tropa d’elit, sobre la guerra entre policia i bandes de narcotrafi­cants a les faveles de Rio.

Després de defensar-lo en un inici, Bolsonaro va acabar rentant-se les mans respecte a Jefferson. “Qui dispara contra la policia és un bandit”, va assenyalar Bolsonaro dilluns.

Les milícies digitals del gabinet d’odi, que es van considerar decisives per a la victòria de Bolsonaro el 2018, ja estan anant a totes a la recta final d’aquesta campanya. Milers de notícies falses han estat disparades per xarxes socials, cosa que ha forçat més mesures de control per part de Moraes.

Però hi està havent un perillós bucle de retroalime­ntació de sancions contra les xarxes de Bolsonaro i més protestes bolsonaris­tes per una suposada operació per prevenir la victòria de Bolsonaro. És un dilema difícil de resoldre per a la democràcia brasilera igual com d’altres. De manera sorprenent, The New York Times va donar part de la raó als bolsonaris­tes la setmana passada titulant en un article: “Al Brasil un sol home pot decidir el que es diu a internet per combatre les mentides”.

Soares i d’altres esperen més moments difícils abans o després de les eleccions. “Bolsonaro ha anunciat repetidame­nt que no serà derrotat si no hi ha frau; si no guanya, pot denunciar frau el mateix diumenge i convocar la seva gent al carrer”, diu Soares. “A mi em sorprendri­a molt si Bolsonaro no optés per algun tipus de moviment colpista abans o després de les eleccions”, va coincidir Jorge Chaloub, analista polític de la Universita­t de Juiz de Fora. Guanyi Bolsonaro o guanyi Lula, hi haurà desestabil­ització, escriu el columnista Reinaldo Azevedo a

 ?? DOUGL S M GNO /  FP ?? Protesta diumenge a Rio per demanar la llibertat de l’exdiputat bolsonaris­ta Roberto Jefferson, que va atacar la policia amb armes de foc
DOUGL S M GNO / FP Protesta diumenge a Rio per demanar la llibertat de l’exdiputat bolsonaris­ta Roberto Jefferson, que va atacar la policia amb armes de foc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain