La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin presideix maniobres nuclears i manté la tensió

Rússia insisteix a acusar Ucraïna de preparar una bomba “bruta”

- Gonzalo Aragonés Moscou. Correspons­al

Mentre Rússia insisteix a continuar acusant Ucraïna de preparar una bomba “bruta”, ahir el cap del Kremlin, Vladímir Putin, va presidir per videoconfe­rència les maniobres de les forces nuclears Grom (tro). Són els primers exercicis d’aquest tipus des que les tropes de Moscou van entrar en territori ucraïnès, el 24 de febrer.

En les maniobres, les forces estratègiq­ues russes van fer un simulacre de llançament nuclear massiu en resposta a un atac enemic amb les mateixes armes, va explicar el ministre de Defensa, Serguei Xoigú. Aquests exercicis, que Rússia fa cada any, tenen com a finalitat comprovar el grau de preparació dels centres de comandamen­t de les forces nuclears, va dir el Kremlin.

Les proves van durar uns minuts, prou temps perquè els míssils arribessin al blanc, fixat en el polígon militar de Kura, a Kamtxatka, península russa a l’oceà Pacífic.

Es van llançar míssils balístics interconti­nentals Yars des del cosmòdrom de Plessetsk, a la Rússia europea, i míssils balístics Sineva des del mar de Barentsz, a l’Àrtic. Bombarders estratègic­s Tu-95MC van llançar míssils de creuer.

El perill nuclear ha estat present tots aquests mesos de conflicte armat amb Ucraïna.

Aquesta setmana l’amenaça que s’ha plantejat és la d’una bomba “bruta”, no tan terrible com l’apocalipsi atòmica, però preocupant perquè a l’explosiu convencion­al s’hi afegeix material radioactiu.

Xoigú va parlar per telèfon el cap de setmana amb els seus homòlegs dels EUA, França i el Regne Unit, i va acusar Ucraïna de preparar una bomba “bruta” contra el seu propi territori per després culpar-ne Rússia. Els occidental­s van rebutjar les acusacions i creuen que l’objectiu de Moscou és tenir una excusa per tensar més el conflicte.

Rússia insistia ahir en les al·legacions. Xoigú va tornar a despenjar el telèfon, en aquesta ocasió per parlar amb els seus col·legues de l’Índia i la Xina. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va subratllar que Rússia continuarà defensant per via diplomàtic­a aquestes acusacions.

En un pla més intern, ahir també va resultar explosiva la notícia que la periodista i presentado­ra Ksénia Sobtxak, filla del mentor de Putin, hauria fugit de Rússia. Les agències locals van assegurar que la comunicado­ra, posicionad­a els últims anys en l’oposició liberal, va deixar el país després que la policia escorcollé­s casa seva. L’escorcoll formava part de la investigac­ió contra Kiril Sujánov, director comercial d’Ostorozhno Media, l’empresa de Sobtxak, i detingut dimarts com a sospitós d’extorsiona­r diversos funcionari­s. Sobtxak va suggerir al seu canal de Telegram que aquesta detenció té motivacion­s polítiques.

Segons l’agència Tass, que esmentava les forces de l’ordre, Sobtxak no és persona d’interès. Tot i això, la mateixa agència informava que sí que havia de ser detinguda. Ksenia Sobtxak, de 40 anys, “va comprar bitllets d’avió a Dubai i a Turquia per confondre els agents”, va dir una font a Tass. Les autoritats havien planejat arrestar-la a l’aeroport de Vnúkovo, però Sobtxak va evadir la detenció viatjant a Lituània travessant Bielorússi­a per terra.

Sobtxak es va presentar a les eleccions presidenci­als del 2018 contra Putin. Però era una figura discutida entre alguns activistes de l’oposició, que l’acusaven de tenir lligams amb el Kremlin. I és que és filla de l’exalcalde de Sant Petersburg Anatoli Sobtxak, l’home que va introduir Putin a la política. Durant anys es va dir que Putin va ser el padrí de Sobtxak, cosa que ella va negar poc abans d’aquelles eleccions.

L’opositora Ksénia Sobtxak, filla del mentor de Putin, deixa Rússia mentre la policia registra casa seva

 ?? MINISTrRI Dr DrFrNSA Dr LA FrDrRACIÓ RUSSA / AP ?? Un míssil Yars disparat ahir a Plessetsk, al nord-oest de Rússia
MINISTrRI Dr DrFrNSA Dr LA FrDrRACIÓ RUSSA / AP Un míssil Yars disparat ahir a Plessetsk, al nord-oest de Rússia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain