La Vanguardia (Català-1ª edició)

La desintegra­ció de la llista àrab unida dona ales a la dreta israeliana

Els partits de la minoria palestina es presenten dividits a les eleccions

- Ofer Laszewicki RUbin Tel-Aviv. Servei especial

Quan travessa l’avinguda Salame del sud de Tel-Aviv, la propaganda electoral canvia d’idioma. Entre mesquites, habitatges de construcci­ó otomana i cafès ambientats pel fum aromatitza­t de les xixes, els partits àrabs volen convèncer un electorat desconnect­at. “La veu del poble” o “la teva veu modificarà l’equació” són missatges que no sembla que cridin l’atenció dels vilatans de Jaffa, una de les ciutats mixtes d’Israel. “Per descomptat que no soc optimista”, respon a La Vanguardia la jove Manar. A prop seu, el pescador Raed només es preocupa de vendre la seva mercaderia: “No m’importen els polítics, que viuen generant crispació. Per mi els clients són tots iguals, siguin àrabs o jueus”.

Als tercers comicis del març del 2020, la Llista Unificada àrab va aconseguir un èxit sense precedents: va sumar 15 escons i es va consolidar com la tercera for

ça política del país. L’excomandan­t en cap de l’exèrcit israelià, Benny Gantz, podia apartar Benjamin Netanyahu del poder si acceptava el seu suport. Però en plena crisi pandèmica i sotmès a una campanya d’assetjamen­t de la dreta, que l’acusava de pretendre governar amb “simpatitza­nts del terrorisme”, Gantz es va inclinar per formar un govern d’unitat amb el Likud, que va fracassar al cap de pocs mesos.

Abans de les quartes eleccions del 2021, la facció islamista

Ra’am, liderada per Mansour Abbas, va optar per escindir-se de la coalició àrab de quatre partits. Representa­nt de la branca meridional del Moviment Islàmic d’Israel –arrelat entre beduïns i conservado­rs del desert del Nègueb–, Abbas va impulsar un nou paradigma: no vetar cap bloc i intentar influir des del govern. Els seus quatre escons van ser vitals per impulsar l’“executiu del canvi”, i per primera vegada un partit àrab va formar part de la coalició de govern –sense ministres– a l’estat jueu.

Les divergents estratègie­s continuen provocant fissures. Balad, el partit més radical, va abandonar també la Llista Unificada, que va quedar definitiva­ment enterrada. Aquesta facció nacionalis­ta palestina veta qualsevol opció de formar part d’un executiu sionista i somia construir un únic estat per a tots els seus ciutadans.

Balad acusa els altres dos partits, Khadaix i Ta’al, d’apartarlos per forjar un possible acostament al bloc liderat pel centrista Yair Lapid. El partit comunista Khadaix, encapçalat per Ayman Odeh, juga la carta de la por. Alerta d’una possible victòria de Netanyahu amb l’extrema dreta jueva per animar el seu electorat, desencisat per les lluites de poder internes dels seus representa­nts polítics i les seves escasses “victòries” a la Knesset.

Aida Touma-Suleiman, del partit d’Odeh, va provocar la polèmica dimarts amb les seves lloances a la “resistènci­a” dels “màrtirs” a Nablus, després d’una operació militar israeliana que va liquidar cinc milicians palestins. La diputada insisteix que només formen part del “bloc que lluita contra l’ocupació i l’apartheid”, però les seves declaracio­ns van danyar les opcions del

“He de votar com a ciutadà israelià en el seu ple significat, no com una minoria en un estat ocupant”

seu partit per formar part del bloc de centreesqu­erra. Gran part de la minoria àrab d’Israel –20% de la població– se sent palestina i té familiars a Gaza o Cisjordàni­a.

“Quan voto ha de ser com a ciutadà israelià en el seu ple significat, no com a part d’una minoria integrada en un estat ocupant. M’interessen afers econòmics i aconseguir més igualtat”, va declarar un resident de Kfar Qassem al rotatiu Ha’aretz. És el gran dilema àrab: boicotejar un sistema electoral que consideren que discrimina els seus drets o participar en el joc polític per guanyar influència.

Malgrat la creixent integració dels àrabs en universita­ts, hospitals, bancs i empreses d’Israel, les diferèncie­s respecte als seus conciutada­ns jueus continuen sent notables. Persisteix la falta d’inversions en infraestru­ctures als seus poblats; més d’un 50% dels nens viuen sota el llindar de la pobresa; un 40% d’adolescent­s estan en risc d’abandonar l’educació secundària; i les bandes mafioses campen al seu aire terroritza­nt la ciutadania. Des de començamen­t d’any, 80 àrabs van morir víctimes dels tirotejos entre criminals, molts per culpa de bales perdudes. És un fenomen que va a l’alça, i culpen el Govern i la policia d’abandoname­nt absolut.

 ?? Mahmoud Illean / AP ?? El líder de Balad, Sami Abu Shehadeh (segon per l’esquerra), amb habitants de la vila de Musmus
Mahmoud Illean / AP El líder de Balad, Sami Abu Shehadeh (segon per l’esquerra), amb habitants de la vila de Musmus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain