La Vanguardia (Català-1ª edició)

Intensa jornada de protestes a l’Iran en memòria de la jove Mahsa Amini

Milers de persones es mobilitzen al Kurdistan iranià i diverses ciutats del país

- Catalina Gómez Ángel Teheran. Tervei especial

La tradició a l’Iran, marcada per l’islam xiïta, indica que el dia quaranta després de la mort es dona per finalitzat el dol de la família, que juntament amb la comunitat es reuneix al voltant de la tomba de l’ésser estimat per fer-li un homenatge, com va succeir ahir amb Mahsa Amini. En aquest cas va ser a la ciutat kurda de Saqez, a l’occident del país, on milers de persones, segons es podia veure en els vídeos difosos per les xarxes socials, van arribar fins al cementiri malgrat que les forces de seguretat en van bloquejar les vies d’accés des de la matinada.

Molts van travessar rius, d’altres van creuar muntanyes i milers més van caminar per l’autopista fins a arribar al lloc on la jove kurda de 22 anys va ser enterrada hores després de la seva mort, el 16 de setembre. La tràgica mort de Mahsa, després d’haver estat detinguda per la policia de la moral quan era de visita a Teheran, va desencaden­ar una onada de protestes al voltant del país que s’ha estès fins avui. Segons l’oenagé Iran Human Rights, amb seu a Oslo, 234 persones han mort des d’aleshores, incloent-hi 29 nens. Altres organitzac­ions calculen que almenys 12.000 han estat detingudes, un gran nombre de les quals, joves. “Mort al dictador”, “Kurdistan, Kurdistan, la tomba del feixisme”, cridaven milers d’assistents al cementiri. Segons van denunciar testimonis, les forces de seguretat van acabar per obrir foc contra els assistents i desenes de persones van ser detingudes. Els atacs es van estendre més tard a la ciutat de Saqez, on les forces de seguretat van acabar enfrontade­s amb un sector de la població. En els vídeos es pot veure com un pont d’accés a la ciutat quedava bloquejat per una caseta de la policia en flames. També se sentien sorolls de trets. L’oenagé Hengaw, especialit­zada en temes kurds, va denunciar que almenys 50 persones van ser ferides ahir en diferents ciutats del Kurdistan iranià i va denunciar que en alguns casos havien utilitzat munició real. Les protestes tant al Kurdistan com a moltes altres ciutats es van estendre fins a la nit.

En els últims dies alguns activistes havien denunciat que els pares de Mahsa havien rebut pressions de les autoritats per

cancel·lar aquesta cerimònia. Si bé no van dur a terme cap convocatòr­ia, el germà va publicar dimarts una foto de la tomba coberta per una tela vermella que deixava veure el rostre de la jove morta, avui un símbol a l’Iran.

“Mahsa Amini”, es llegeix en grafitis dibuixats en desenes de parets de les ciutats principals, que ahir també van ser escenari de protestes. A Teheran van començar al matí en algunes universita­ts, on dones sense vel –una imatge cada vegada més freqüent les ultimes setmanes– recordaven el lema de “dona, vida, llibertat”. En altres escenaris, inclòs el gran basar, es van sentir càntics de “llibertat, llibertat”. Moltes d’aquestes protestes van acabar amb una forta repressió.

Però va ser davant de l’edifici de l’Associació Mèdica on es van viure algunes de les escenes més dramàtique­s. Allà, un grup de doctors feien una protesta pacífica quan van ser atacats per les forces de seguretat. Testimonis van assegurar que alguns agents van disparar i van detenir persones que es trobaven a prop. Al final del dia el director de l’Associació, el doctor Mohammad Raz, va renunciar com a protesta per la brutalitat de les autoritats. “És una falta de respecte a la comunitat mèdica”, va assegurar. Al llarg de la jornada també es van veure imatges de joves que tiraven escriptori­s i seients des de la terrassa d’un edifici. En la part baixa hi havia comandos de les forces de seguretat.

Aquesta jornada de protestes també va quedar marcada per un atac considerat com a terrorista al mausoleu de Xah Txerag, a la ciutat de Xiraz, un dels llocs de pelegrinat­ge per als fidels xiïtes més importants de l’Iran. Segons van informar algunes agències oficials, tres homes haurien atacat la mesquita i hi haurien deixat almenys 15 morts i 40 ferits. Els mitjans oficials van assegurar que els atacants van actuar com a integrants de grups fonamental­istes sunnites com l’Estat Islàmic i Al-Qaida. Poc després, l’EI va reivindica­r l’atemptat a Telegram.

Almenys 15 morts i 40 ferits en un atac terrorista contra el mausoleu de Xah Txerag, a Xiraz

 ?? TWITTER / AFP ?? Milers de persones anant cap al cementiri de la ciutat de Saqez on hi ha enterrada Mahsa Amini
TWITTER / AFP Milers de persones anant cap al cementiri de la ciutat de Saqez on hi ha enterrada Mahsa Amini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain