La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xina, acusada de tenir comissarie­s a l’exterior per detenir dissidents

- Xavier MaS de XaxàS Barcelona

Safeguard Defenders, una oenagé amb una llarga tradició de suport als drets humans i a les llibertats a la Xina, assegura al seu últim informe que el règim de Pequín opera una xarxa de comissarie­s a l’exterior per perseguir la dissidènci­a.

Serien 54 comissarie­s en 21 països dels cinc continents. A Espanya n’hi hauria nou: tres a Barcelona, tres més a Madrid, dues a València i una a Santiago de Compostel·la.

Pel que sembla, aquestes comissarie­s clandestin­es també ofereixen serveis consulars i altres tràmits administra­tius a ciutadans xinesos a l’estranger. En tot cas, són il·legals perquè violen el dret internacio­nal i la integritat territoria­l del país on s’ubiquen.

Safeguard Defenders, que té la seva base a Madrid, acusa la Xina d’utilitzar aquestes comissarie­s per forçar el “retorn voluntari” de ciutadans sospitosos d’haver comès un delicte.

La justificac­ió oficial d’aquestes comissarie­s seria la lluita contra el crim cibernètic: estafes, tràfic de persones, apostes i altres delictes que es fan a través d’internet.

El frau digital és endèmic a la Xina. Molts criminals actuen des d’altres països, sobretot, des de Turquia, Birmània, els Emirats Àrabs Units, Tailàndia, Malàisia, Indonèsia i les Filipines. El govern prohibeix

als ciutadans xinesos que visquin en aquests països sense una causa molt justificad­a.

El mes passat, Pequín va aprovar una llei contra el frau en les telecomuni­cacions. Entrarà en vigor l’1 de desembre i permetrà als serveis de seguretat perseguir els presumptes delinqüent­s xinesos allà on es trobin, també a l’estranger.

L’administra­ció del president Xi Jinping reconeix que entre l’ abril del 2021 i el juliol d’aquest any ha “persuadit” 230.000 xinesos perquè tornin “voluntària­ment” i saldin els seus comptes amb la justícia.

La persuasió s’inicia amb un requerimen­t a l’interessat. En cas que el desatengui, comença la pressió sobre la seva família a la Xina, a qui s’assetja amb tota mena d’estratègie­s. Si els familiars no cooperen, és a dir, si no aconseguei­xen que el sospitós torni, se’ls considera “culpables per associació” i poden ser empresonat­s.

El govern xinès, segons l’informe de Safeguard Defenders, utilitza els “serveis administra­tius” a l’estranger de Fuzhou i Qingtian. Les 54 comissarie­s operarien sota el control de només aquestes dues ciutats.

Safeguard Defenders sospita que aquestes comissarie­s són

A Espanya hi hauria 9 de les 54 oficines policials que la Xina opera en 21 països

la tapadora d’una àmplia xarxa transnacio­nal per eliminar la dissidènci­a a l’exterior. Els seus col·laboradors sobre el terreny han obtingut molts testimonis de persones que han estat forçades a tornar simplement per les seves idees a favor de la democràcia, els drets humans i les llibertats civils.

La Xina manté tractats d’extradició i de col·laboració policial i judicial amb nombrosos països, però aquesta xarxa de

comissarie­s demostrari­a que prefereix utilitzar els seus propis mètodes. Sens dubte, són més expeditius.

Els xinesos que viuen a l’estranger queden privats de la projecció de la justícia i dels serveis de seguretat dels països on resideixen.

Crida l’atenció que la majoria de les comissarie­s a la llista de Safeguard Defenders siguin en països democràtic­s, especialme­nt europeus, on resideix bona part de la diàspora crítica amb Xi Jinping.

Cap país té més comissarie­s que Espanya.

 ?? TTR / AFP ?? Xi és omnipresen­t i qualsevol crítica és perseguida amb duresa
TTR / AFP Xi és omnipresen­t i qualsevol crítica és perseguida amb duresa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain