La Vanguardia (Català-1ª edició)

PSOE i PP agreugen la seva radical distància en el debat pressupost­ari

L’oposició carrega contra uns comptes que tenen la tramitació assegurada

- Carmen del Riego Madrid L’escenari polític

Si l’absència de Pedro Sánchez, de viatge oficial, i d’Alberto Núñez Feijóo, que no és diputat, en el debat de totalitat dels pressupost­os podia fer pensar a algú que seria flors i violes, res més allunyat de la realitat.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la portaveu del grup popular, Cuca Gamarra, es van embrancar en un dur debat que si alguna cosa va demostrar va ser la impossibil­itat d’entesa entre l’Executiu i el principal partit de l’oposició, en res, excepte en el Poder Judicial, o almenys això diuen les dues parts.

Els pressupost­os de l’Estat per a l’any que ve, amb un dibuix optimista de la situació que va descriure la ministra i un panorama catastrofi­sta que va plantejar el PP, van acabar en un dur debat de dues hores entre Montero i Gamarra en què no només es va parlar de xifres. Fins al punt que la ministra d’Hisenda va acabar trobant a faltar Pablo Casado, al·ludint a la corrupció al PP, i la portaveu popular del cas dels ERO a Andalusia i d’Alfonso Guerra, que aquests dies sembla decidit a aigualir les celebracio­ns del 40è aniversari de la victòria socialista del 1982 organitzad­es pel PSOE de Pedro Sánchez.

El debat, que continua avui, va començar amb la presentaci­ó dels pressupost­os per part de la ministra, que va defensar el caràcter social dels comptes públics per a l’any que ve: “Un antídot contra la desigualta­t”, caldo de cultiu per als “populismes extrems”.

Però va arribar el torn als grups que defensaven esmenes de devolució. Cuca Gamarra va prendre la paraula en nom del PP i el debat va pujar de to. “Són uns pressupost­os que compren temps als independen­tistes amb els diners i l’esforç dels espanyols que no arriben a final de mes”, va dir. “Uns comptes al servei dels interessos particular­s de Sánchez”, que “no responen a les necessitat­s de les famílies, dels empresaris ni dels autònoms”, sinó a la “necessitat de supervivèn­cia política de Sánchez”. Uns pressupost­os “esmenats per la realitat” que no ajudaran les classes mitjanes, per a qui va de

Montero acusa el PP de pensar només en els rics i Gamarra retreu a la Moncloa que s’oblidi de les classes mitjanes

manar la deflactaci­ó de l’IRPF.

I va començar el debat. Montero es va remuntar als governs de Rajoy, “que va atacar la classe mitjana”, però va obviar les acusacions de cessions als independen­tistes, amb un discurs dur contra Feijóo fins al punt de “gairebé trobar a faltar Casado”, a qui “vostès van fer fora quan va assenyalar la corrupció del seu partit”.

Una afirmació que va fer que el debat acabés enredant-se en un intercanvi d’acusacions sobre corrupció, perquè si Montero va recordar a Gamarra que el PP va ser condemnat per corrupció, Gamarra no es va quedar enrere: “Cal valor perquè vostè parli de corrupció, quan pertanyia al govern que aprovava el que es va convertir en el pitjor cas de corrupció, els ERO”.

Juntament amb el PP van presentar esmenes de devolució Ciutadans, Vox, Junts per Catalunya , la CUP i els exdiputats de l’UPN, amb la qual cosa el projecte avui aconseguir­à passar el filtre i començarà el debat en comissió. A finals de novembre els pressupost­os del 2023 ja podrien quedar aprovats.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Toni Batllori
Toni Batllori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain