La Vanguardia (Català-1ª edició)

Anticorrup­ció ultima la seva acusació en el cas de corrupció de CDC pel 3%

- Arlota Guindal

La Fiscalia Anticorrup­ció ultima el seu escrit d’acusació pel cas de corrupció conegut com el 3%, que s’ha instruït a l’Audiència Nacional.

Segons consta en un escrit remès al jutge Santiago Pedraz, i a què ha tingut accés La Vanguardia, el document per què es determinar­an la petició de penes per a una trentena d’acusats ja està en tràmit de visat per part del fiscal en cap, Alejandro Luzón.

“Després de l’esmentat tràmit es donarà trasllat del mateix a les defenses que han interessat mostrar la seva conformita­t en els seus respectius escrits de defensa”. Segons explica el representa­nt del Ministeri Públic, aquest tràmit no durarà més de quinze dies, per tant, la data de l’escrit hauria d’estar resolt abans que acabi aquest mes d’octubre.

Fa dos anys que el jutge José de la Mata va donar per conclosa la instrucció i va assenyalar trenta persones com a presumptes responsabl­es del finançamen­t irregular de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya (CDC), extingida i succeïda pel PDECat, a més de 16 persones jurídiques.

L’any passat, l’Audiència Nacional va confirmar l’actuació de De la Mata –substituït després per Pedraz– i des d’aleshores s’està esperant l’escrit d’acusació, com a avantsala en vista del judici oral.

Entre els acusats, hi ha els exgerents del partit Daniel Osàcar –ja condemnat pel cas Palau–, Andreu Viloca i l’exconselle­r Germà Gordó, a més de l’exresponsa­ble jurídic d’aquesta formació, Francesc Xavier Sánchez Vera. Estan encausats pels delictes d’organitzac­ió criminal, frau a les administra­cions públiques, suborn, tràfic d’influèncie­s i blanqueig de capitals.

Una de les claus ara serà conèixer, després de l’escrit d’acusació de la Fiscalia, si algun dels encausats decideix arribar a un pacte i reconèixer els fets i col·laborar amb la investigac­ió a canvi d’una rebaixa de la petició de pena. En una peça separada d’aquest mateix cas, Osàcar va relatar davant del jutge com es va gestar l’operació per blanquejar diner negre que la formació amagava a través dels seus militants i càrrecs, conegut com el pitufeo.

L’extresorer va reconèixer que almenys durant tres anys, entre el 2008 i el 2010, el partit va buscar la fórmula de sanejar els seus comptes per mitjà de donacions de militants i càrrecs. Tot i això, aquests diners no eren sempre altruistes, sinó que a alguns donants se’ls tornava la mateixa quantitat en metàl·lic.

A la peça principal, s’investiga com empresaris van lliurar donacions a fundacions vinculades a CDC a canvi d’adjudicaci­ons públiques, entre almenys els anys 2008 i 2012. Segons explicava el jutge, es tracta “d’una d’operació sostinguda en el temps, de caràcter sistèmic, que es manté inalterabl­e amb independèn­cia dels relleus que hi pugui haver”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain