La Vanguardia (Català-1ª edició)

Que els joves parlin de nosaltres

- Joana Bonet

No els motiva res, no volen treballar, són uns ganduls”... La lletania es repeteix quan parlem amb displicènc­ia dels nostres joves. Opinem i fem tota mena d’acusacions sobre ells mentre a l’altre costat tan sols reverbera el silenci. Perquè gairebé no disposen d’espai públic i institucio­nal. Quan surten de les seves habitacion­s, més refugi que illa, i es deixen veure amb les caputxes calades i els andamis desganats, els acusem de dimissiona­ris gairebé sense saber-ne res. I si ells parlessin dels adults i del món que els oferim?

Per això les declaracio­ns d’Isabel Díaz Ayuso sobre els joves mancats de “cultura de l’esforç” no haurien de provocar tanta sorpresa. Es tracta d’una percepció ben arrelada, sostinguda a més per dades pèssimes, com que el 28% dels nois i noies espanyols d’entre 25 i 34 anys no han arribat a titular-se en batxillera­t o formació profession­al, segons un informe publicat per l’OCDE.

“A la majoria dels debats que es desenvolup­en entorn de la bretxa generacion­al, es posa l’èmfasi en l’alienació dels joves, mentre que es tendeix a ometre completame­nt l’alienació dels adults. (...) Als dos interlocut­ors els falta vocabulari per dialogar”. La citació pertany a Margaret Mead, antropòlog­a i precursora en la utilitzaci­ó del concepte gènere, cèlebre per la seva obra Adolescenc­ia, sexo y cultura en Samoa, on demostrava que a la Polinèsia aquest ritu de passatge transcorri­a com una transició suau, aliena a l’elevat índex d’ansietat i confusió registrade­s al seu país, els Estats Units. Això passava fa gairebé cent anys.

Avui, al dol existencia­l que suposa la pèrdua de la infantesa i al ball hormonal caldria sumar-los el desconcert global d’una època marcada per quatre crisis creixents: la sanitària, la climàtica, l’econòmica i la bèl·lica. I en canvi perpetuem les nostres ganyotes tortes davant el seu desemparam­ent o les seves depression­s, com si necessités­sim que augmenti una mica més la corba de suïcidi juvenil per adonar-nos que no es tracta de romàntics Werthers, sinó de replicants extraviats davant un futur que els ofereix saldos.

Els joves han estat víctimes de generalitz­acions i culpabilit­zacions abusives, assenyala l’antropòleg Carles Feixa des de la càtedra Re/Generation UPF; i alerta de la urgència d’un nou pacte intergener­acional, un acord en el qual, per començar, renovem la nostra educació sentimenta­l i ens compromete­m a escoltar-los. O és que no són els fills els que acaben per educar els pares?

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain