La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les dones que viuen a prop d’embussos de trànsit donen a llum fills amb baix pes

- Cristina Sáez Barcelona

Les dones embarassad­es que viuen a prop de vies on són freqüents els embussos de trànsit tenen més risc de donar a llum nadons amb baix pes. una anàlisi d’uns 580.000 naixements a Texas (Estats units) revela que els nens de mares que durant la gestació vivien a 500 metres o menys de grans carreteres habitualme­nt congestion­ades solen pesar de mitjana 9 grams menys i corren el risc de néixer prematuram­ent. Tant un pes inferior com la prematurit­at s’associen amb més riscos de salut al llarg de la vida.

Investigad­ors de l’Escola de salut Pública de la universita­t de Boston i de la universita­t Estatal d’oregon han analitzat prop de 580.000 naixements esdevingut­s entre 2015 i 2016 a Texas, en famílies de barris propers a grans vies, i han trobat que hi ha una forta associació entre un nivell de congestió més gran i menys pes al moment de néixer.

Primer, els científics van estudiar la relació directa entre pol·lució associada amb els embussos i impacte sobre l’embaràs i van trobar que les dones que vivien a 500 metres o menys de les carreteres congestion­ades tenien nadons amb un pes de mitjana 29 grams inferior en comparació amb les dones que no estaven tan exposades a la contaminac­ió ambiental d’aquest tipus. si les dones

vivien a entre 100 i 300 metres, l’impacte era més gran. I més encara si les dones declaraven que no treballave­n i passaven a casa la major part del temps. Així mateix, van observar que les partícules fines i el diòxid de nitrogen eren els dos contaminan­ts més associats amb el baix pes al moment de néixer.

A continuaci­ó, els investigad­ors van ajustar els resultats tenint en compte l’estatus socioeconò­mic de les dones i el nivell d’educació, que està relacionat, al seu torn, amb el barri on viuen, i van observar que l’associació entre contaminac­ió i baix pes es mantenia, però s’atenuava, en lloc de 29 grams menys de mitjana, eren 9. Les mares que vivien a entre 100 i 300 metres de la carretera continuave­n sent les que mostraven un impacte més important.

Tot i que encara no se sap del tot per què la contaminac­ió està relacionad­a amb el baix pes i la prematurit­at dels nadons, una de les hipòtesis principals sustenta que, sobretot les partícules ultrafines, arriben als alvèols pulmonars a través de l’aire que respirem, d’allà passen a la sang, i són capaços de travessar la placenta, d’acumular-s’hi i d’arribar fins al fetus. Es creu que aquestes partícules podri

Els nadons de mares que viuen a menys de 500 m d’una via molt transitada pesen, de mitjana, 29 g menys

en provocar inflamació i afectar la vascularit­zació de la placenta, que és l’òrgan encarregat de proporcion­ar oxigen i nutrients al fetus. una degradació de la placenta, a més, s’associa amb el part prematur.

Pels autors d’aquesta investigac­ió, els resultats haurien de tenir implicacio­ns importants en matèria de salut pública. “s’han d’implementa­r programes i polítiques per reduir els embussos de trànsit, perquè això podria comportar efectes

positius i beneficios­os per a la salut del nadó”.

“Potser pot semblar que 9 g és poc, però, proporcion­alment, per a un pes de 2.500 g o menys no ho és. A més, es tracta d’una mitjana, hi haurà casos de nadons en què la disminució de pes és molt més gran”, assenyala Laura Gómez, investigad­ora del grup d’infantesa i medi ambient d’IsGlobal, que no ha participat en aquest estudi.

“El més preocupant és que afecta milers de dones, que s’acumulen sobre altres exposicion­s també perjudicia­ls i sobre les quals la població no té cap poder”, afegeix.

 ?? ?? El diòxid de nitrogen dels cotxes n’és un dels responsabl­es
El diòxid de nitrogen dels cotxes n’és un dels responsabl­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain