La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’escassa retallada de CO porta 2 al col·lapse climàtic, avisa l’ONU

Acció insuficien­t: la Terra va pel camí d’escalfar-se 2,5ºC

- Antonio Cerrillo Barcelona

Els plans dels governs per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle no són suficients per evitar un escalfamen­t mundial catastròfi­c. Les promeses actuals de reduir aquests gasos posen el planeta en camí de superar el límit d’escalfamen­t mundial acordat pels països ea l’Acord de París del 2015. El nou informe del Conveni Marc de Canvi Climàtic de l’oNu mostra que els països estan reduint la corba de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle, però aquests esforços continuen sent insuficien­ts per limitar l’augment de la temperatur­a global a 1,5ºC per a finals de segle.

L’última estimació basada en els informes lliurats per les 193 parts del conveni faria que les temperatur­es a finals de segle pugessin 2,5ºC per sobre dels nivells preindustr­ials. L’escalfamen­t actual –xifrat en 1,1°C per sobre de les temperatur­es dels temps preindustr­ials– ja ha provocat canvis irreversib­les, segons l’últim informe del Grup Intergover­namental sobre el Canvi Climàtic de l’oNu (IPCC).

Les emissions, consideran­t els plans d’acció més recents, indiquen que augmentari­en per al 2030 un 10,6% respecte a les del 2010, i baixarien un 0,3% respecte al nivell del 2019. són xifres inferiors a les resultants de l’informe de l’any passat (quan per a final de la dècada es recollia un + 13,7% respecte al 2010). I això “demostra que les parts a l’Acord de París estan augmentant l’ambició”.

No obstant això l’anàlisi d’aquest any indica que, si bé les emissions ja no augmenten després del 2030, encara no es dona la ràpida tendència a la baixa que, segons els científics, és necessària aquesta dècada. El sisè informe d’avaluació de l’IPCC va assenyalar que les emissions de gasos s’han de reduir un 43% per al 2030 respecte al 2019. I als escenaris per mantenir l’escalfamen­t més probable per sota de 2°C les emissions el 2030 haurien de ser entorn un 27% més baixes que les del 2019.

“La tendència a la baixa en les emissions esperades per al 2030 mostra que les nacions han aconseguit alguns avenços aquest any”, va dir simon stiell, secretari executiu del Conveni de l’oNu. “Però la ciència és clara i també ho són els nostres objectius. Per mantenir-los vius, els governs nacionals han d’enfortir els seus plans d’acció climàtica ara i implementa­r-los els pròxims vuit anys”.

Els plans de reducció d’emissions que els països van presentar a Glasgow (2021) van ser considerat­s inadequats o insuficien­ts per arribar a la meta d’1,5°C, per això es va acordar, a instàncies del secretari general de l’oNu, António Guterres, endurir els seus objectius amb la invitació a presentar-los cada any. És a dir, havien de revisar i enfortir els seus plans climàtics una altra vegada aquest any. Però pocs governs han actualitza­t degudament els seus plans d’emissions en línia amb la meta d’1,5ºC.

“El fet que només s’hagin presentat 24 plans climàtics nous o actualitza­ts des de la CoP 26 és decebedor. Les decisions i accions governamen­tals han de reflectir el nivell d’urgència, la gravetat de les amenaces a què ens enfrontem i la brevetat del temps que ens queda per evitar les devastador­es conseqüènc­ies del canvi climàtic descontrol­at”, va afegir stiell.

El 2030 les emissions pujarien un 10,5% respecte al 2010, però baixarien un 0,3% amb relació al 2019

 ?? Txnó Àmiióxc   óT ?? Una parabòlica reconverti­da en taula de salvació en una àrea inundada al Balutxista­n, Pakistan
Txnó Àmiióxc óT Una parabòlica reconverti­da en taula de salvació en una àrea inundada al Balutxista­n, Pakistan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain