La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Oliver ja espera la seva operació

Els metges de Barcelona avaluen el nen, arribat de Mèxic per tractar-li un tumor

- Marta RICART / LORENA FERRO Barcelona

Després d’uns quants dies d’incertesa, l’oliver va arribar ahir a Barcelona, va ingressar a l’hospital infantil sant joan de Déu i els metges li van començar a fer proves diagnòstiq­ues per avaluar-li el tumor cerebral i decidir el tractament. “Espero que es recuperi”, va expressar el pare, Alejandro romero, als periodiste­s que esperaven notícies del petit pacient a l’hospital.

El nen té dos anys i mig i el seu cas ha tingut ressò l’última setmana arran que la família demanés a les xarxes socials ajut econòmic per tractar el nen a Espanya. La família és d’origen malagueny, però fa un any i mig es va traslladar a Playa del Carmen (Mèxic), on el pare treballa com a instructor de busseig (acabava d’obrir un negoci que ha hagut de tancar pel problema de salut del fill).

El nen va ser diagnostic­at a Mèxic d’un tumor cerebral i una hidrocefàl­ia (acumulació de líquid al cervell), que el van deixar gairebé sense poder moure’s, parlar ni menjar. Els familiars van explicar que pateix un tumor de la fossa posterior, al costat del tronc cerebral (a la base del crani), segons els metges, que els van donar un pronòstic de dues o tres setmanes de vida si el nen no s’operava. El dia 19 se li va fer un drenatge per reduir els efectes de la hidrocefàl­ia, cosa que va permetre que el nen recuperés una mica les seves funcions.

Però els pares no van aconseguir garanties que el seu fill es pogués operar en un termini curt (els van dir que podrien passar fins a mesos) a la sanitat pública mexicana. Tampoc no

podien pagar un centre privat. Van contactar amb diferents especialis­tes i alguns veien molt complexa la cirurgia. Alguns els van recomanar anar a sant joan de Déu, cosa que van fer per mitjà d’una amiga de la família que havia treballat al centre. L’hospital d’Esplugues de Llobregat va acceptar tractar el pacient.

L’ajut econòmic d’un empresari espanyol (ha pagat 196.400 euros, segons la família) va per

metre que ahir, després de problemes burocràtic­s que van desesperar els romero, el nen pogués arribar, amb la mare, en un avió medicalitz­at en vol privat. El pare va reiterar que el solidari donant ha demanat que no transcende­ixi el seu nom, però que ha estat pendent d’ells des del dissabte.

una ambulància va portar l’infant a l’hospital i els metges van començar a fer-li proves per confirmar el diagnòstic i decidir quin tractament el pot ajudar. “Estem contents que, per fi, l’oliver sigui aquí. Està bé, esperant que li facin totes les proves i que demà puguem parlar amb els neurocirur­gians per començar com més aviat millor”, va declarar Alejandro romero, segons Efe. L’hospital confia que avui ja es pugui prendre alguna decisió sobre el tractament.

sant joan de Déu és un hospital privat, concertat amb la xarxa sanitària pública catalana. Fonts del centre van indicar que, com que el pacient és de nacionalit­at espanyola, els costos de la seva atenció aniran a càrrec de la sanitat pública, de la catalana, en principi (alguns costos d’atenció en una autonomia a pacients d’altres comunitats es reemborsen anualment dins del sistema sanitari estatal).

La família ha apuntat que va demanar ajuda a Mèxic a l’ambaixada espanyola, però va al·legar que no era necessari el trasllat a Espanya, que el nen podia ser atès a Mèxic. Els pares de l’oliver van decidir traslladar-lo a Barcelona perquè no tenien garanties que allà se l’operés aviat. Confien que a sant joan de Déu puguin extirpar-li el tumor, almenys en part.

L’atenció que pugui requerir el nen anirà a càrrec de la sanitat pública, segons l’hospital

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? El pare ahir a la porta de l’hospital content que l’Oliver hagués pogut arribar a Barcelona
MARTA PÉREZ / EFE El pare ahir a la porta de l’hospital content que l’Oliver hagués pogut arribar a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain