La Vanguardia (Català-1ª edició)

Li toca a la neteja

- Francesc Bracero

Acabo de visitar Estocolm i descobrir un altre pas més enllà en l’ecologisme de màrqueting. Quan vaig arribar dimarts a l’hotel —un establimen­t art déco de disseny, molt suec, al centre de la ciutat— una de les preguntes que em va fer la recepcioni­sta és si volia que netegessin la meva habitació al matí. sorprès i amb una lleugera ganyota d’indignació vaig respondre que, esclar, per descomptat. Havien pensat que prefereixo estar-me més d’una nit en una habitació que no es neteja?

No era això. Era un altre pas més enllà en el campionat mundial d’empreses sostenible­s, o que així s’autoanomen­en. A l’habitació, una targeta informa de l’estalvi de 10 milions de litres d’aigua i 6.000 litres de productes si no es neteja. semblaria molt lloable aquest esforç de l’hotel en la conservaci­ó del planeta si no fos perquè quan arribes a l’habitació et trobes dues pantalles de televisor enceses i llums per tot arreu, incloent-hi diverses elegants però ineficient­s bombetes de filament.

una de les qüestions que més interessa a la generació millennial i posteriors és la de la conservaci­ó del planeta que els estem deixant els que vam arribar abans. No m’estranya que estiguin preocupats, perquè els n’estem donant molts motius, però també em sembla que l’estalvi en la neteja és només una disfressa d’iniciativa de sostenibil­itat: gastes menys aigua (en un lloc on plou un dia sí i un altre també) i una mica menys de productes de neteja. soc dels que reutilitza les tovalloles als hotels, però l’habitació que ocupa un client més d’una nit no es neteja a fons, cosa que em porta a sospitar que potser aquesta limitació de la higiene tingui altres motius.

Desconec quants hostes opten perquè no els netegin l’habitació. Imaginem que els del sí i els del no són més o menys la mateixa quantitat. Menys temps per netejar suposa que les kellys tenen més temps per arreglar més habitacion­s, per tant, potser hi ha menys contractad­es de les que serien necessàrie­s per donar el servei complet que correspon a un establimen­t d’aquesta categoria.

Posem que en realitat soc un mal pensat i que l’empresa propietàri­a de l’hotel creu de debò en la sostenibil­itat. La recepcioni­sta hauria d’informar llavors el client en inscriure’s que, si vol contribuir a la conservaci­ó del planeta, accepti que no li netegin l’habitació.

si el client informat hi posés de la seva part, el següent pas seria que li di

Una targeta a l’habitació de l’hotel informa del que s’estalvia sense neteja

guessin que l’hotel també se sacrifica i que li fan una rebaixa, encara que sigui mínima, del preu de l’habitació. Però no és això el que diuen als que accepten. Vaig ser-ne testimoni. Marquen ràpid una casella. Molt contents. No tant com quan dius que sí. Qui hi guanya més aquí? Hotel o planeta?

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain