La Vanguardia (Català-1ª edició)

El català treu el cap a Eurovisió

El grup Siderland farà història al Benidorm Fest i podria anar al certamen

- Albert Domènech Barcelona

El Benidorm Fest 2023, festival de preselecci­ó per conèixer el representa­nt espanyol per a Eurovisió, sentirà per primera vegada en la seva curta història –és la segona edició– com un dels seus participan­ts canta un tema en català. Si en l’edició passada va ser la banda Tanxugueir­as la que va encapçalar el certamen amb un tema en gallec, aquest any el grup Siderland fa el mateix amb una altra de les llengües cooficials de l’estat espanyol. La banda formada per Uri Plana, Albert Sort i Andreu Manyós és una de les 18 participan­ts en el Benidorm Fest d’aquest any defensant un tema en català, com és habitual en ells des que es van formar com a banda el 2018.

Aquesta és la lectura més curttermin­ista. La més atrevida ens porta a imaginar un futur amb la banda guanyant a Benidorm i defensant la candidatur­a espanyola a Eurovisió cantant en català per primera vegada en la història, i després que Joan Manuel Serrat es negués a cantar el tema La, la, la,

compost pel Dúo Dinámico, si no era en català. El resultat és àmpliament conegut: la cançó va ser finalment defensada per una Massiel que va guanyar el festival el 1968.

“Som conscients del debat que genera aquesta qüestió, tot i que quan nosaltres ens hi vam presentar no sabíem si cap artista més cantaria en català. Hi anem sense pressió i a fer el que sempre hem fet amb el grup, parlar i cantar en català”, afirma per a La Vanguardia, un dels components del grup, Albert Sort, que és periodista i coordinado­r d’El món a RAC1.

Qüestionat sobre la possibilit­at que es genera un debat polític al país pel fet que hi hagi una banda cantant en català, el músic rememora què va passar la darrera edició amb les gallegues per fer la seva particular lectura: “Crec que el debat lingüístic l’any passat va ser col·lateral, i es va voler retratar com una dicotomia entre dues Espanyes, la que estava amb Tanxugueir­as i Rigoberta Bandini, i la que donava suport a Chanel. El públic d’aquesta mena de festivals és bastant receptiu amb aquestes propostes i no crec que hi hagi polèmica amb la qüestió lingüístic­a”, raona Sort. Creu que hi ha la mateixa sensibilit­at en aquest certamen amb el català que amb el gallec? Resposta més o menys taxativa: “Vull pensar que sí”.

Siderland ja va presentar la seva candidatur­a l’any passat i es va quedar a les portes de la preselecci­ó, per això aquest any ha volgut repetir amb una proposta “potent que està més

Entre els 18 finalistes també hi ha els catalans Alfred García, Vicco i la ‘drag queen’ Sharonne

adaptada al festival i que vol aprofitar molt la possibilit­at visual i de xou que ofereix Eurovisió”, detalla Albert Sort.

La seva no serà l’única candidatur­a catalana al Benidorm Fest 2023. Entre els 18 finalistes després de presentar-s’hi més de 800 propostes, hi ha Alfred García, que ja va representa­r Espanya al certamen amb Amaia Romero el 2018 amb la balada Tu canción, l’artista Vicco, nom artístic de la cantant de 27 anys Victoria Riba, i Sharonne, que és el nom artístic del també actor i drag queen, Cristóbal Garrido.

 ?? ??
 ?? ?? !"#$ %&' %#"#(#!# Al red García (esquerra), la cantant i també ‘drag queen’
Sharonne (centre) i l’artista Vicco (dreta) són a la
inal amb Sider! land
!"#$ %&' %#"#(#!# Al red García (esquerra), la cantant i també ‘drag queen’ Sharonne (centre) i l’artista Vicco (dreta) són a la inal amb Sider! land
 ?? RTV ??
RTV
 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain