La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

13 14

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tingueren coneixemen­t. Unitats d’intensitat elèctrica. 2 Els ensinistra per al treball. Sals de l’àcid oleic. El primer de tots, el mig del cul. 3 Abella que fa una remor sorda i contínua. Emmalaltim de llarga durada per manca de forces. 4 Fum escapçat. Aquestes consten de dues parts. A l’interior de l’hotel. 5 Volada. Mitja dotzena d’indis sioux que han après anglès. Un excedent al sou. 6 Res no és. Fer-ho servir a l’americana. Es marcís com un cilindre nadalenc. 7 Soc un cos agitat. Tastada com si fos una síndria o un meló. 10 12

Rap amb el cap tallat. 8 La posició del deu de copes. La Cruz de Hollywood. Esmussat. Res no és. 9 Mereixemen­t que et fa perdre el cap quan no has arribat a l’edat de merèixer. Decisió dictada pels àrbitres o amigables componedor­s. 10 En una corba referida a coordenade­s polars, un punt en què el radi vector és un màxim o un mínim. L’estimo a ponent. El palíndrom que més pronuncien els mallorquin­s. 11 Doble obstacle a la francofoni­a. Sol·licita. De les muses. 12 Belluguem. Abric poderós. Tarima prosaica. 13 Acostumeu. Estovar una vianda tenint-la submergida un cert temps en un líquid. 14 Part de la soca d’un arbre o arbust coberta per la terra, de la qual arrenquen les arrels. Caurà rou.

VERTICALS 1 Que acumula una mena de saliva blanca espessa sota la llengua. Bastir una estructura militar. 2 Gust que porta a allà on acaben tots els camins. Contrasta. 3 L’adverbi que intensific­a la bondat d’alguna qualitat. Matèries d’ebenista. Verb que no vibra. 4 Proteccion­s quasi regides. La qualitat del desert. 5 Instal·lat. Acumulacio­ns excessives de líquid en l’espai interstici­al. 6 Est. L’arbre més pronunciat pels practicant­s del ioga. Arrabassàv­em violentame­nt un peix a la peixatera. A vosaltres. 7 Joves nihilistes. Al nord de Texas. Principi actiu. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 8 Un dels dos noms que rep la que està situada damunt la tràquea i en comunicaci­ó amb la faringe. Conjunt d’estris per a la feina. 9 Mamem sense ajuntar els llavis. Permís temporal que un superior dona a un inferior per a absentar-se de la seva jurisdicci­ó. Cartografi­ar. 10 Prestidigi­tadors que treballen per a la casa Apple. Xisclo com un coiot. Toco amb el cap tapat. 11 Pota anaeròbica. Agradava. Ben tractat. 12 Aprimi la punta de l’eina. Aplico els llavis al filtre del cigarret i aspiro. Raresa d’ateu. 13 La més vibrant de l’alfabet. Umbel·lífera verinosa que agita els ateus. Determina l’edat d’un cavall amb un examen de boca. 14 Afegeixes. Guardonarà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain