La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una intel·ligència artificial dirigeix un partit polític amb un chatbot com a líder

- M. RIUS BÉS lonÉ

Un partit polític dirigit per una intel·ligència artificial (IA) i el líder del qual és un chatbot. Potser sona a ciència-ficció o a l’argument d’una sèrie distòpica, però és un fet real; aquest partit ja existeix, i forma part de la campanya electoral a Dinamarca. Es diu Synthetic Party, i el lidera Leader Lars, un chatbot amb el qual pot parlar qualsevol ciutadà a través de la plataforma Discord. El seu objectiu és captar els danesos que normalment no voten, els antipolíti­cs, i alhora posar la tecnologia al centre del debat polític i establir els mecanismes necessaris “perquè reti comptes”.

L’aspiració dels seus impulsors és promoure la convivènci­a de la intel·ligència artificial i les persones i la discussió sobre com poden els governs responsabi­litzar l’IA dels seus prejudicis i altres possibles influèncie­s socials. “El nostre objectiu a llarg termini és inscriure la intel·ligència artificial en un marc democràtic i, al seu torn, democratit­zar la tecnologia”, explica Asker Bryld Staunaes, membre del grup d’artistes Computer Lars i del centre tecnològic MindFuture i principal creador i impulsor de Synthetic Party, en una conversa en línia amb La Vanguardia.

Però quina és la seva ideologia? Progressis­ta? Conservado­ra? “El partit és sintètic, que literalmen­t significa que homogeneït­za el que sembla contradict­ori o dispar”, respon Staunaes. De fet, l’IA que lidera el partit ha desenvolup­at el seu programa basant-se en les propostes de tots els partits polítics minoritari­s danesos –els que es van presentar a les eleccions però no van obtenir escó– des del 1970.

I què pot aportar una proposta política tan dispar als ciutadans? “Pot proporcion­ar-los un mirall de si mateixos, quin és l’aspecte de ‘la gent’, del ‘poble’, en l’era del big data i de l’aprenentat­ge automàtic”, opina el membre de Computer Lars.

Encara que el líder de Synthetic Party sigui una IA, els impulsors del projecte evidentmen­t són persones. “Va sorgir com una col·laboració entre el grup d’artistes Computer Lars, que desenvolup­a la política i la tecnologia del projecte, i el centre tecnològic MindFuture, que el finança; i tots coordinem junts l’estratègia”, explica Staunaes.

Afegeix que, a més, com qualsevol altra organitzac­ió política de nova creació, “està reclutant membres i creant consciènci­a”. Perquè, explica, Synthetic Party aspira a mantenir-se en el temps i a presentar una llista pròpia de candidats en properes eleccions. “Ara som part de la campanya electoral (els danesos celebren eleccions generals el pròxim 1 de novembre) però no estarem a les paperetes fins al 2023, almenys”, diu.

“Pot servir de mirall al ciutadà i oferir una imatge del ‘poble’ en l’era del ‘big data’”, diu el seu impulsor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain