La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els horaris flexibles porten a treballar més i retallen el temps lliure

La sociòloga H. Chung insta a regular hores de descans en lloc de jornada laboral

- Mayte Rius BÉS lonÉ

“La realitat ens diu que els treballado­rs flexibles, els que tenen el control de quan o on treballen, treballen més temps i treballen més”. Així de contundent va ser ahir Heejung Chung, investigad­ora del mercat laboral i de l’Estat de benestar de la Universita­t de Kent (Regne Unit), durant la intervenci­ó a la tercera jornada de la Time Use Week, que té lloc a Barcelona. Chung, que també és autora del llibre The flexibilit­y paradox: Why flexible working leads to (self-)exploitati­on (La paradoxa de la flexibilit­at: Per què la feina flexible condueix a l’(auto)explotació), va explicar que la feina flexible desdibuixa i retalla el temps per a la vida privada perquè, entre altres qüestions, augmenta la competició entre treballado­rs i la desigualta­t cap a les dones.

“La feina flexible ha canviat la idea de què és el treballado­r ideal i treballar bé, i l’hem associat amb el fet d’estar sempre disponible, sempre connectat i impel·lit a treballar a qualsevol hora, de manera que els empleats, quan tenen flexibilit­at de jornada, no dediquen més temps al lleure, sinó que es converteix­en en un paràsit de la seva feina perquè sembla que, si no estàs ocupat, no ets bo”, va dir ahir l’experta en Sociologia i Política Social.

I va subratllar que la seva reflexió està avalada per dades d’estudis elaborats en mercats laborals tan diferents com l’alemany, el del Regne Unit o el dels EUA. Segons Chung, en el cas del teletrebal­l, a aquesta paradoxa se n’hi afegeix una altra de desigualta­t perquè les dones no només augmenten les hores de feina, sinó també les dedicades a atendre els fills, de manera que no només empitjoren en conciliaci­ó i descans, sinó que des de les empreses se les penalitza perquè es pensa que no seran tan productive­s.

La investigad­ora assegura que amb la legislació laboral no n’hi ha prou per solucionar aquests problemes d’expansió de l’horari de feina. Per això creu que, en lloc de centrar-se a controlar el temps que es dedica a treballar, el que cal regular i protegir és el temps que es dedica a la cura i al descans, el dret a la desconnexi­ó.

“El disseny de jornada de quan es treballava en fàbriques i oficines ja no serveix; en lloc de fixar horaris de feina, cal fixar horaris de desconnexi­ó, establir unes limitacion­s estrictes a la flexibilit­at, unes fronteres obligatòri­es de protecció del temps de

descans”, va emfatitzar Chung.

I va recordar que el temps físic i mental de desinterès a la feina no només és un benefici per a l’empleat, sinó també per a l’empresa, “perquè està clarament associat amb un augment de la productivi­tat, com evidencien els estudis”.

El secretari d’Estat d’Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, va coincidir amb Chung en el pes excessiu que avui dia té el temps de feina en la vida de les persones i en la necessitat d’abordar la regulació de la jornada laboral d’una manera innovadora perquè la resta del temps (de família, lleure, de descans, de participac­ió, de ciutat...) guanyi presència. “Viure encadename­nts a la feina ha estat inútil per a la productivi­tat i la competitiv­itat de les nostres empreses i, en canvi, ha provocat i provoca molt patiment i que es prenguin decisions personals com tenir o no tenir fills o on viure només per raons laborals”, va assegurar durant la seva intervenci­ó a la jornada.

 ?? Josep Lago / Shooting ?? Els experts asseguren que el teletrebal­l i l’horari flexible han normalitza­t que s’estigui sempre disponible per a temes profession­als
Josep Lago / Shooting Els experts asseguren que el teletrebal­l i l’horari flexible han normalitza­t que s’estigui sempre disponible per a temes profession­als

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain