La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nardo Grey, color de moda

- Julià Guillamon

Tinc al davant una postal antiga de Begur, deu ser dels anys seixanta o setanta, que reprodueix una vista aèria de la platja de sa Riera i, al davant, aparcats, els cotxes de la gent que s’hi banya. N’hi ha cinc de vermells, cinc de verds, un de carbassa, un de color de merda d’oca, dos de marrons, dos de blau cel, un de blau marí, un de groc llimona, un de groc canari, un de morat, quatre de grisos, setze de blancs (un amb el sostre de color) i sis de negres. Si aquesta foto la féssim ara, en qualsevol aparcament de la costa, ens trobaríem que els cotxes blancs i els cotxes negres dominarien. Que n’hi hauria moltíssims de metal·litzats, de colors seriosos. Dels colors divertits d’abans només aguantarie­n una mica el vermell i el blau. Tinc la teoria que el món d’avui és molt més avorrit que el dels anys seixanta o setanta, que tots plegats tendim a prendre’ns massa seriosamen­t a nosaltres mateixos, que el capitalism­e ha deixat de seduir amb colors llampants i cotxes amb carones simpàtique­s i s’ha anat tornant cada cop més petulant i agressiu.

Els pobles de la Costa Brava, on es concentra gent que es gasta diners en cotxes, són un bon observator­i dels canvis que es produeixen en els costums. A les grans ciutats com Barcelona, queden més difuminats. Els alemanys, els francesos, els belgues, que poden mantenir una torre a centenars de quilòmetre­s de casa, hi van amb cotxes bons. Va ser aquest estiu a Llançà que em vaig adonar –per saturació– que hi ha un nou color de carrosseri­a de cotxe que està triomfant. És un color gris mat que contrasta amb els grisos metal·litzats que s’imposaven fins fa quatre dies. Com sempre passa, quan saps que existeix, el reconeixes per tot arreu. Segur que vostès també en deuen haver vist, de cotxes d’aquest color a les grans ciutats.

M’he informat una mica per saber com ha anat la cosa. El color es diu Nardo Grey. Com que la flor del nard és més aviat blanca i rosadeta, penso que el nom potser fa referència a l’olor. El primer cotxe d’aquest color va ser l’Audi RS7 Sportback, un model de gamma alta. Originalme­nt el Nardo Grey va ser un d’aquells colors de llançament, neutres, que es fan servir per publicitar els nous models. Passat un temps aquests colors de llançament desapareix­en dels catàlegs. En aquest cas han tingut tant d’èxit que moltes marques l’han incorporat amb noms diferents (Liberty Grey, Arrow Grey Pearl). Et pots trobar un Ford Maverick o un Volkswagen Nivus gris mat. I fins i tot hi ha motos i cascs integrals Nardo Grey. És el que vaig veure aquest estiu, amb sorpresa.

És un color gris mat que contrasta amb els grisos metal·litzats que triomfaven fa quatre dies

No sé fins a quin punt l’èxit del Nardo Grey indica un cert endolcimen­t d’aquesta tendència als cotxes metal·litzats i agressius, un pas cap a una grisor més relaxada. Les coses no sembla que vagin gens cap aquí, però podria ser que fos l’aspiració dels rics: un món controlat, estable, gris i perfumat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain