La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els quatre genets de l’art sonor

Memorable estrena del quartet Redman-Mehldau-McBride-Blade al Palau de la Música

- Esteban Linés

Nit gran musical al Palau de la Música, dit sense indicis d’exageració. Música sense additius ni qualificat­ius tipus moderna, lleugera, clàssica o popular, sinó amb majúscules, tant per la matèria primera que es va poder escoltar com per la senzillesa magistral dels seus intèrprets. L’aficionat que omplia el Palau modernista sabia a què anava, perquè els que es van citar a l’escenari possibleme­nt formen ara com ara un dels millors quartets de jazz a escala planetària.

Entenent per millor la fluida màgia comunicati­va que connecta el saxo Joshua Redman, el pianista Brad Mehldau, el bateria Brian Blade i el contrabaix­ista Christian McBride, un pòquer de músics el mèrit més gran del qual és fer assequible un art de molts quirats. La seva presència ahir havia despertat una lògica expectació, perquè possibleme­nt es tracti del cap de cartell més gran de la present edició del Festival Internacio­nal de Jazz de Barcelona – que en té unes quantes, aquest any– a què calia sumar el sorprenent fet que es tractava de la primera vegada que tocaven junts a la capital com a quartet, i això que han passat anys des que a mitjans dels noranta van començar a gravar i tocar junts com a banda de Joshua Redman. I a sobre el director artístic del festival, Joan

El festival de Jazz va viure un dels cims d’aquesta edició amb un grup que pot ser que no faci més gires

Anton Cararach, va recalcar l’excepciona­litat de la vetllada insinuant que podria ser l’última vegada que se’ls pogués veure en aquest format. Afortunats els presents.

Aquesta enfilada actual amb aquests anys ja es pot intuir en el mateix nom de la gira que els ha acostat, A moodswing reunion, en al·lusió directa al títol de l’àlbum que va crear aquell primigeni

quartet de Redman el 1994. Ara tenen substancia­lment més experiènci­a i ofici, i també matèria primera, com el parell d’àlbums que han publicat aquests dos últims anys: el RoundAgain del 2020, i el molt recent Long gone, format per temes de les sessions de l’anterior.

En qualsevol cas, les coses superlativ­es quan realment ho són es caracterit­zen per una desarmant i aparent simplicita­t. I és exactament això el que van transmetre aquests quatre genets de l’orfebreria sonora des del moment en què van fer acte de presència, set minuts més tard del previst, és a dir, les vuit i mitja del vespre.

I el que van transmetre des d’aquell moment va venir a ser com un fil argumental que va començar precisamen­t amb un dels talls d’aquell ja llunyà MoodSwing, una llarga introducci­ó que va servir també per oferir uns quants solos excepte el bateria Blade. El temps queda suspès quan l’art ho és, i això va ser el que va passar la resta de la vetllada (fantàstic Mehldau a Undertow, increïble Redman en el tema de clausura abans dels bisos), en què van donar vida sobretot a temes propis.

Quan va acabar el segon tall, Redman –que va portar la veu cantant de la nit en general, mentre que a Mehldau va ser gairebé impossible veure’l somriure– va presentar els seus companys i es va desfer en elogis a tort i a dret. I va recordar que “aquest és el primer lloc on vaig tocar la primera vegada que vaig venir a Europa”. Doncs que tornin moltes vegades més.

 ?? Joan Mateu Parra / Shooting ?? Un moment del concert d’ahir a la nit al Palau de la Música
Joan Mateu Parra / Shooting Un moment del concert d’ahir a la nit al Palau de la Música
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain