La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Ucraïna destrossad­a, des d’un refugi antiaeri

El Festival Panoràmic acull una exposició d’imatges fetes al front per fotògrafs d’una escola de Kíiv

- Teresa Sesé Agènc esg

PEl certamen de foto i cinema explora la idea de ‘quart paisatge’ a través de 19 mostres a Granollers i Barcelona

oc després d’esclatar la guerra d’Ucraïna, des de l’escola de fotografia Grisart de Barcelona es van posar en contacte amb la Photo School de Kíiv per oferir-los ajuda. Van localitzar el director de l’escola, però el centre era tancat i barrat, els alumnes havien estat cridats a files i els professors eren al front amb la càmera a punt, documentan­t la destrucció de pobles i ciutats a mesura que l’exèrcit avançava pel territori. Una selecció d’aquestes imatges, fetes “sense la distància del documental­ista, en estat de xoc”, ara es projecten sobre les parets rugoses i carregades d’angoixa del refugi antiaeri de la plaça Maluquer i Salvador de Granollers, on centenars de ciutadans es van refugiar dels bombardejo­s de l’aviació feixista durant la Guerra Civil.

“És colpidor veure aquestes imatges, en què no hi ha cadàvers, només paisatges destrossat­s i edificis en ruïnes, en un espai on encara pots sentir la por dels ciutadans de Granollers cada vegada que apareixien els Còndor”, assenyala Albert Gusi, director de Grisart i un dels comissaris de Paisatges d’Ucraïna, mostra que es pot visitar en horaris restringit­s i mitjançant inscripció prèvia. Es tracta d’una de

les propostes més impactants del festival de cinema i fotografia Panoràmic, que fins al 27 de novembre aplega 19 exposicion­s i 50 activitats en diferents espais de Granollers i Barcelona.

Després d’abordar diferents temàtiques, com ara la revolta, la incertesa i la intimitat, el certamen s’endinsa en la seva sisena edició, que gira entorn de la idea de “quart paisatge”, un concepte que fa referència al llibre de Gilles Clément, Manifiesto del Ter

cer paisaje (Gustavo Gili), en què l’arquitecte i jardiner defensava els espais residuals, que queden fora de l’ordenació humana, però on, tot i això, emergeix la vegetació i la vida. “El que fem és plantejar l’existència d’un quart paisatge, que seria la derrota de la naturalesa i la seva substituci­ó per una naturalesa artificial, que es recrea amb videojocs, experiènci­es virtuals, paisatges fantàstics.... En un món que es degrada, en comptes d’evitar-ne la des

trucció, en construïm o en copiem un altre d’artificial. Aquesta és la idea”, assenyala Joan Fontcubert­a, codirector juntament amb el mateix Albert Gusi i Laia Casanova.

L’espai central és a Roca Umbert Fàbrica de les Arts, on els suïssos Jojakim Cortis & Adrian Sonderegge­r presenten el projecte Icons, una col·lecció d’imatges icòniques (des del milicià de Capa fins a l’home del tanc després de la matança de Tiananmen) recreades fidelment mitjançant maquetes al seu estudi per crear la il·lusió que tot és veritat, però deixant prou rastres perquè l’espectador s’adoni que en realitat no és res més que això, una il·lusió.

En un registre més polític, Ursula Biemann ensenya en la videoinsta­l·lació Forest Mind diferents situacions de conflicte a la selva amazònica, i Mayra Martell registra la devastació d’una ciutat en una zona minera del Perú. La nota més gamberra i irreverent la posa el col·lectiu Riverboom, format per fotoperiod­istes que “es van cremar” a l’Afganistan, amb una sèrie en homenatge al fotògraf Anselm Adams, on als seus paisatges americans ara hi surt una figura humana mostrant el cul.

I, entre les propostes dedicades a la creació digital, destaquen les pel·lícules del gal·lès Andy Kelly, Other places, en què pirateja videojocs despossein­t-los d’enemics a batre i ensenyantn­os nus els paisatges imaginaris (a l’Adoberia).

 ?? ManorÀmic ?? Imatge de l’exposició Paisatges d’Ucraïna al refugi antiaeri de Granollers
ManorÀmic Imatge de l’exposició Paisatges d’Ucraïna al refugi antiaeri de Granollers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain