La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’últim geni precoç

El brasiler Endrick, pretès pel Barça, el Madrid i el PSG, marca el primer gol com a profession­al amb el Palmeiras als 16 anys

- Oriol Dotras Bar a

Mig Europa fa mesos que està pendent de les evolucions futbolísti­ques de l’última joia del Brasil, on històricam­ent prolifera el talent innat. Les mirades dels grans clubs s’han intensific­at en les últimes hores després que Endrick Felipe, en edat de cadet (té 16 anys), marqués amb el Palmeiras el primer gol com a profession­al. L’imberbe davanter, nascut a Brasília el juliol del 2006 –poc després que el Brasil de Ronaldo, Ronaldinho, Kaká i Adriano naufragués al Mundial d’Alemanya–, va entrar a la segona part i va revolucion­ar un xoc contra l’Athletico Paranaense (1-3): va participar en el gol de l’empat i, amb un cop de cap colant-se entre els dos centrals, va donar avantatge al verdão en un partit que els visitants acabarien guanyant. Un triomf que els acosta a l’onzè títol en el Brasileirã­o.

Endrick, que havia debutat amb el primer equip paulista a començamen­ts d’octubre, va aprofitar que l’Athletico va alinear molts suplents pensant en la final de la Copa Libertador­es de dissabte contra el Flamengo per mostrar al món les seves qualitats amb una exhibició tantes vegades repetida en les categories inferiors. Com feia amb el juvenil, Endrick va celebrar el gol a l’estil Håland, posant-se el dit índex a l’orella i demanant silenci a en Joaquim Américo Guimarães.

Amb aquest gol, Endrick va batre un rècord de 106 anys al Palmeiras i es va convertir en el golejador més jove de la història del club i del campionat brasiler. Endrick, que va fer 16 anys el 21 de juliol, suma quatre partits com a profession­al i recentment ja havia fet la seva primera assistènci­a, a la victòria per 3-0 sobre l’Avaí. Després del partit de dimarts, i després de fer-se fotos amb l’afició rival –cosa que resumeix el seu gran impacte mediàtic al país–, li va costar expressar amb paraules com es va sentir. “És inexplicab­le el que Déu fa a la meva vida. No crec que encara sigui molt bo, m’he d’entrenar i treballar perquè tinc molt de marge de millora. Vull que la gent cregui en mi i tingui fe”.

Endrick tindrà temps per continuar creixent fins a anar-se’n a Europa, una cosa que no passarà fins que el 2024 faci 18 anys, l’edat mínima requerida per fitxar extracomun­itaris. Al Palmeiras ja es freguen les mans perquè, malgrat que són conscients que no podran gaudir de la seva perla durant gaire temps, almenys en trauran profit. Al Brasil es diu que no sortirà per menys de 40 milions d’euros, una quantitat semblant a la que va pagar el Reial Madrid en el seu dia per Vinícius i Rodrygo (45 milions cada un). No pot descartar-se, tot i això, que la licitació vagi en augment. El club blanc és el més ben posicionat per aconseguir els serveis de l’esquerrà, tot i que en les últimes setmanes el PSG també ha provat de seduirlo. El Barça és un altre dels que havia mostrat interès, però la seva debilitat econòmica li impedirà llançar la casa per la finestra.

El golejador més jove de la història del Brasileirã­o no se’n podrà anar a Europa fins al 2024

 ?? RODOLFO BUHRER / Reuters ?? Endrick celebra els seus gols a l’estil del jugador del Manchester City Erling Håland
RODOLFO BUHRER / Reuters Endrick celebra els seus gols a l’estil del jugador del Manchester City Erling Håland

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain