La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya autoritza una entrada xinesa limitada al port d’Hamburg

La naviliera Cosco podrà adquirir un 24,9% d’una terminal en lloc del 35% inicial

- María-Paz López Berlín. Corre on l

Alemanya va decidir ahir autoritzar la controvert­ida inversió de la naviliera xinesa Cosco en una terminal del port d’Hamburg, però limitant-ne la participac­ió accionaria­l, en un intent d’apaivagar les crítiques a aquest projecte que, per les seves implicacio­ns geopolítiq­ues, ha dividit el Govern de socialdemò­crates, verds i liberals del canceller Olaf Scholz.

Cosco podrà adquirir una participac­ió d’un 24,9% a la terminal en comptes del 35% pactat inicialmen­t, “cosa que impedirà una participac­ió estratègic­a”, va argüir en un comunicat el vicecancel­ler i ministre d’Economia, Robert Habeck.

L’adquisició pel grup xinès Cosco d’un paquet d’accions de la terminal de contenidor­s Tollerort, operada per l’empresa alemanya de logística HHLA, estava parlada entre les dues parts des de fa un any en un acord preliminar. HHLA –el seu accionista majoritari és l’Ajuntament d’Hamburg– és un dels principals usuaris del port i controla tres terminals.

Amb l’acord inicial del 35%, HHLA aspirava a amarrar a Hamburg a la naviliera xinesa, que és la seva clienta des de fa molt de temps, davant la ferotge competènci­a portuària internacio­nal. Segons Reuters, HHLA negocia ara amb Cosco un altre acord que s’ajusti a la decisió del Govern.

Segons la premsa alemanya, el socialdemò­crata Scholz, que va ser alcalde d’Hamburg entre el 2011 i el 2018, no volia bloquejar l’entrada de capital xinès al primer port comercial d’Alemanya, i tercer d’Europa després dels de Rotterdam (Països Baixos) i Anvers (Bèlgica). L’ecologista Habeck i els liberals de Christian Lindner, ministre de Finances, ho veien

amb prevenció. “La raó de la prohibició parcial és l’existència d’una amenaça a l’ordre públic i a la seguretat”, va assenyalar Habeck al comunicat.

En efecte, la crisi energètica a Alemanya pel tall del gas rus derivat de la guerra a Ucraïna ha fet aflorar el temor latent que, com abans Rússia amb l’energia –que Vladímir Putin ha fet servir com a arma de xantatge–, sigui ara la Xina qui pugui exercir la seva influència sobre una infraestru­ctura cru

cial. “La lliçó que n’hauríem d’extreure és que cal reduir dins del possible les dependènci­es unilateral­s; això s’aplica a la Xina en particular”, va dir aquesta setmana el president federal, Frank-Walter Steinmeier, que mesos enrere ja va lamentar la seva pròpia política prorussa en la seva etapa com a ministre d’Exteriors.

Amb el límit del 24,9%, Cosco no podrà vetar decisions de negoci o ocupació, i la seva presència quedarà limitada a una

“participac­ió financera”, va dir el Ministeri d’Economia. Aquest percentatg­e no podrà augmentar per mitjà de filials o sòcies sense revisió o autoritzac­ió governamen­tal prèvia.

La Xina va reaccionar amb disgust a aquest revés per a Cosco, primer armador del país. “Esperem que les parts rellevants vegin de manera racional una col·laboració pragmàtica entre la Xina i Alemanya i deixin de fer exageracio­ns sense fonament; la col·laboració es basa en el benefici mutu de manera racional”, va dir el portaveu del Ministeri d’Exteriors, Wang Wenbin, informa Afp.

Tot i que la decisió té aroma de martingala al si del Govern tripartit, el descontent­ament persisteix. “És millor vendre el 24,9% que vendre més d’un 30%, però la decisió és dolenta”, va declarar l’ecologista Anton Hofreiter, president de la comissió parlamentà­ria d’afers europeus, al grup de mitjans regionals Funke. Segons Hofreiter, “en el millor dels casos, aquesta actitud pot descriure’s com a ingènua”.

Els partidaris de la compra addueixen que ja hi ha participac­ió xinesa en altres ports europeus, i que el d’Hamburg podria perdre competitiv­itat. Els seus detractors afirmen que la invasió russa d’Ucraïna ho ha trastocat tot, i que ara la UE prioritza la protecció d’infraestru­ctures.

El risc geopolític del desembarca­ment xinès divideix el Govern, i la decisió ha estat un pacte entre socis

Scholz no volia bloquejar la compra; verds i liberals li van exigir almenys reduir el percentatg­e

 ?? C EMEN  BI AN / EFE ?? El ministre d’Economia, Robert Habeck, amb el canceller Scholz (d’esquena) ahir a Berlín
C EMEN BI AN / EFE El ministre d’Economia, Robert Habeck, amb el canceller Scholz (d’esquena) ahir a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain