La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Santander suma rècord de beneficis i guanya 7.316 milions fins al setembre

Acomodarà el ritme de pagament a hipotecats i empreses amb problemes

- Conchi Lafraya Badrid

El grup Santander ha batut rècords als beneficis dels nou primers mesos, després de guanyar 7.316 milions, cosa que suposa un 25% més respecte al mateix període de l’any passat. Només el tercer trimestre va aconseguir un benefici de 2.422 milions, cosa que representa un 11% més.

A més d’altres mercats rellevants per al banc, com ara el Brasil, el Regne Unit, els Estats Units i Mèxic, Espanya continua sent un dels més forts. Els primers nou mesos el benefici al mercat domèstic va arribar als 1.104 milions, un 99% més. El conseller delegat, José Antonio Álvarez, va explicar que aquest alça respon a “la baixada de provisions”. Tot i això, davant el nou escenari macroeconò­mic, d’elevada inflació i pujada de tipus, el Santander ha fet provisions de 1.100 milions, que 200 milions correspone­n a Espanya. I conclourà l’exercici amb unes dotacions de 1.400 milions.

El banc que presideix Ana Botín atribueix aquests resultats al fet que el crèdit i els dipòsits van augmentar un 7% i un 6%, respectiva­ment, en euros constants. I al fet que els ingressos van créixer un 5%. La diversific­ació geogràfica i la divisió de consum van ajudar a aconseguir aquestes xifres. El Santander assegura que complirà els

objectius de rendibilit­at per sobre d’un 13% i d’aconseguir un capital d’un 12% el 2022, però avança que la pressió de costos li impedirà d’arribar a l’objectiu d’eficiència d’un 45%.

També manté el propòsit de repartir un 40% del benefici en dividends als accioniste­s aquest any. Malgrat els bons resultats, les accions van tancar amb una caiguda d’un 3,27%, fins als 2,04 euros. Álvarez va admetre que “l’acció no recull els beneficis, però la qualitat del balanç i els resultats són creixents”.

El banc va anunciar que el 28 de febrer celebrarà el dia de l’inversor. Serà una nova etapa per al banc, perquè Héctor Grisi substituir­à Álvarez com a conseller delegat a partir de l’1 de

gener del 2023. Álvarez va manifestar que ja treballen conjuntame­nt, perquè s’estan dissenyant les projeccion­s del banc per als pròxims tres anys i el pressupost per al 2023. Ahir, a l’última roda de premsa, Álvarez va fer balanç de la seva gestió, i va subratllar que la compra del Popular ha contribuït a guanyar clients particular­s i a créixer en el segment de pimes a Espanya. Pel que fa als 88.000 milions que el Santander té concedits pel BCE en línies de finançamen­t barates, el director financer, José Antonio García Cantero, va explicar que no descarta tornar-los de manera anticipada “si canvien les condicions”.

Pel que fa a l’increment en la quota mensual de les hipoteques a Espanya per l’alça dels tipus d’interès, Álvarez va insistir que fins a les revisions de novembre no es percebran les alces d’un Euribor al voltant d’un 3%, respecte a un -0,5% fa un any.

A parer seu, el problema són “les hipoteques noves en què s’ha pagat poc capital”. I a aquest factor hi va afegir “l’increment de l’atur” en algunes famílies. És per això que el Santander ajudarà a “acomodar el calendari de pagaments a les famílies que tinguin problemes independen­tment dels ingressos, així com a les empreses”. Un 75% de les hipoteques que el Santander té són a tipus variable, i un 25% ,a fix. De mitjana, té finançat un 62% del valor de l’habitatge. El directiu no va voler entrar en polèmica amb el Govern espanyol i només li va recordar que van “al mateix vaixell” per ajudar les famílies a afrontar al pagament de les hipoteques. Pel que fa al nou impost, es va limitar a dir que no té sentit que gravi ingressos, quan es paga en Societats un tipus efectiu al voltant d’un 26%.

Malgrat els bons resultats presentats, les accions del banc van tancar amb una caiguda d’un 3,27%

 ?? Claudia Paparelli / Bloomberg ?? José Antonio Álvarez ahir a l’última roda de premsa
Claudia Paparelli / Bloomberg José Antonio Álvarez ahir a l’última roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain