La Vanguardia (Català-1ª edició)

Microsoft i Google es desplomen a la borsa per la caiguda de beneficis

- Blanca Gispert Marcelona

Les grans tecnològiq­ues dels Estats Units estan vivint un any de turbulènci­es, marcat per una alça de costos de l’energia i la hiperinfla­ció. Malgrat que ningú no dubta del poder que tenen al mercat, els resultats trimestral­s que estan presentant aquesta setmana estan decebent els inversors i les accions s’estan desplomant a la borsa.

Les primeres que han presentat resultats han estat Microsoft i Alphabet (la matriu de Google), i en tots dos casos han registrat una caiguda de beneficis de doble dígit. En el cas de la companyia fundada per Bill Gates –que ha revelat els resultats del primer trimestre fiscal–, l’alça de costos ha fet reduir els guanys un 14%, fins als 17.400 milions d’euros (17.556 milions de dòlars). En conseqüènc­ia, les accions es van arribar a deixar un 8% durant la jornada d’ahir. De fet, el valor de Microsoft s’ha desplomat un 25% des de principis d’any, un percentatg­e superior a la mitjana d’un 19% de l’índex S&P 500. Tot això, malgrat haver augmentat els ingressos en un 11%, fins als 50.122 milions, gràcies a l’impuls dels negocis al núvol al llarg de l’últim trimestre.

En el cas d’Alphabet, la jornada borsària d’ahir també es va tenyir de vermell, amb caigudes d’un 8%, un percentatg­e que no registrava des del març del 2020. La companyia dirigida per Sundar Pichai va presentar un descens d’un 16% dels beneficis, fins als 46.348 milions de dòlars (uns 46.000 milions d’euros) durant els nou primers mesos de l’any. La caiguda va ser més greu –d’un 26,5%– si es comparen els resultats del tercer trimestre respecte al mateix període de l’any anterior. Com en el cas de Microsoft, els ingressos van pujar, un 13%, fins als 206.788 milions d’euros, gràcies als ingressos per publicitat emesa al cercador d’internet. Durant el trimestre la facturació només va créixer un 6%, el ritme més lent des del 2013, un dels fets que va atemorir més els inversors.

El fet que els guanys hagin disminuït malgrat la pujada d’ingressos s’explica per l’augment dels costos operatius (un 20% superiors al mateix període de l’any anterior) i per l’absència d’uns 9.500 milions en ingressos extraordin­aris.

Entre avui i demà també presentara­n resultats trimestral­s Apple, Amazon i Meta (Facebook), recentment qüestionad­a pels lents avenços en l’aposta pel metavers.

L’augment dels costos frena els resultats de les grans tecnològiq­ues dels Estats Units

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain