La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creixement zero

- Mariano Guindal

Aquest cotxe anomenat Espanya s’està parant. Ho ha posat de manifest el director general de Productes Estadístic­s de l’INE, Alfredo Cristóbal, que ha anticipat que l’economia va créixer entorn de zero el tercer trimestre. Una previsió que està en línia amb la que va fer el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, que estima un creixement entorn d’un 0,1%.

En qualsevol cas, es posa de manifest que l’economia s’està parant, fonamental­ment per la caiguda del consum. Les famílies han esgotat gran part dels estalvis acumulats durant la pandèmia i la pujada de preus els obliga a estrènyer-se el cinturó. És a dir, estem en una situació molt semblant a la que tenen Alemanya, França i la resta dels països europeus, que s’enfronten a una estagflaci­ó: estancamen­t econòmic, altes taxes d’inflació i atur.

És cert que el cotxe espanyol registra un creixement mitjà els últims dotze mesos pròxim a un 4,5%. A això s’agafa la vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, per dir que les coses van millor que a la resta d’Europa. Es tracta d’una altra veritat a mitges, que és la més gran de les mentides. Espanya va amb retard respecte a la resta dels nostres veïns i és un dels pocs països que encara no ha recuperat tot el que havia perdut en la gran tancada provocada per la covid. Com que és l’últim, aparentmen­t va més de pressa, com a conseqüènc­ia de la inèrcia de la recuperaci­ó. Però, en tot cas, el que ha passat els últims dotze mesos ens dona una fotografia del passat. L’important és el que està passant ara per conèixer el futur. Si el tercer i el quart trimestre el creixement arriba a ser negatiu, serà impossible complir les previsions que ha fet el Govern central per al 2023.

Es tracta d’una dada molt important, ja que tots els pressupost­os han estat construïts partint d’un creixement del PIB d’un 2,1%, compatible amb la creació de 110.000 llocs de treball a temps complet. Si aquesta premissa no es compleix, totes les altres s’esfondren com un castell de cartes. Ni les estimacion­s de recaptació fiscal es compliran, i ja que les despeses no es modificara­n a la baixa perquè políticame­nt són compromese­s, el resultat serà un dèficit més gran i un deute més important en termes reals.

Dit clar i català, els comptes de l’Estat per al pròxim exercici tornarien a convertir-se en paper mullat, com passa des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa.

Res d’això no sembla que preocipi l’Executiu, que sempre té una excusa per justificar-ho: pandèmia, guerra, crisi energètica, etcètera. Però el cert i veritat és que els pressupost­os són la llei més im

Els comptes de l’Estat es poden tornar a convertir en paper mullat

portant de la legislatur­a. És el full de ruta per als pròxims dotze mesos, per això no es pot menystenir aquesta norma com es fa. Els pressupost­os no poden limitar-se a ser la caixa de ressonànci­a de l’estratègia electoral dissenyada pels dirigents socialiste­s perquè suposa una nova degradació de la democràcia.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain