La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iberdrola portarà als tribunals l’impost per ingressos extraordin­aris

L’elèctrica va guanyar 3.104 milions fins al setembre, un 29% més que el 2021

- Pilar Blázquez Madrid

El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ahir va advertir que l’elèctrica està decidida a “portar als tribunals” el Govern espanyol si finalment s’aprova l’impost que pretén gravar els ingressos extraordin­aris. Segons va apuntar Galán durant la conferènci­a amb analistes per presentar els resultats dels nou primers mesos de l’any, “la norma espanyola contradiu l’esperit de l’europea que advoca per gravar els beneficis extraordin­aris i no els ingressos com proposa Espanya”.

El Congrés té en tràmit un projecte de llei per imposar un impost d’un 1,2% sobre les vendes de les empreses energètiqu­es, mentre que la norma europea actua sobre els beneficis. Per ser precisos, és una taxa de solidari

tat d’un 33% sobre els beneficis extraordin­aris obtinguts fins a final del 2023.

Sánchez Galán va recordar que el grup Iberdrola ja paga 7.800 milions d’euros anuals en impostos, dels quals un 50% correspone­n a Espanya. “Ja estem pagant

molts impostos”, va assegurar. Les seves paraules van rebre resposta immediata tant de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, com de la vicepresid­enta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Montero es va referir als grans beneficis que ahir van reportar tant Banco Santander com Iberdrola com a base per “legitimar” l’impost sobre els ingressos extraordin­aris en tràmit al Congrés.

Teresa Ribera va apuntar a l’origen dels beneficis. “Hi pot haver beneficis associats a operacions corporativ­es o bé a un increment molt important dels preus que no es justifica en relació amb els costos que han d’assumir les companyies”.

En el cas dels resultats que ahir va presentar Iberdrola, es tracta d’un benefici de 3.104 milions, un 29% més en el conjunt del grup respecte al mateix període de l’any anterior. Beneficis que es basen en els negocis internacio­nals, sobretot per l’aportació del Brasil i els EUA. En el cas de la divisió espanyola, el benefici va ser un 14% inferior, influït per una sentència judicial relacionad­a amb el seu negoci de xarxes. Malgrat això, Galán va explicar que el negoci a Espanya està patint l’impacte no només de la forta volatilita­t dels preus que no han traslladat als clients finals, sinó també de les mesures fiscals i regulatòri­es del Govern espanyol.

La facturació del grup es va situar entre gener i setembre en 37.909 milions d’euros, un 35% més, i el benefici ordinari abans d’impostos (Ebidta) es va incrementa­r un 17%, fins als 9.529 milions. El desenvolup­ament d’energies renovables continua a la punta de llança del negoci, amb inversions de 7.600 milions, cosa que ha disparat el seu deute en 7.075 milions, fins als 44.293 milions.

Galán qualifica la creació del càrrec de conseller delegat de “continuïta­t”, “no revolució”

Sobre la creació d’un conseller delegat, càrrec que assumeix Armando Martínez, Galán va descartar que “sigui una revolució” en l’estructura de comandamen­t.“Només és continuïta­t”, va dir el president, que conserva poders executius. .

 ?? LV ?? Ignacio Galán, president executiu d’Iberdrola
LV Ignacio Galán, president executiu d’Iberdrola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain