La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ‘hub’ de Nissan critica la falta de flexibilit­at en els avals per als ajuts

- Dolors l ar Barce ona

L’anomenat hub de descarboni­tzació, el projecte industrial més important que s’ha aconseguit per ocupar les instal·lacions de Nissan a la Zona Franca, negocia amb la banca avals per un import d’uns 80 milions d’euros, la quantitat a fons perdut que se li ha assignat al Perte de l’automòbil per desenvolup­ar el projecte. Aquest pla estratègic per a la recuperaci­ó i la transforma­ció de l’economia ha adjudicat al hub un total de 107,8 milions, entre préstecs i subvencion­s, la tercera partida més elevada després de les obtingudes per Seat-VW i Mercedes Benz.

Fonts pròximes a aquest consorci, que encapçalen QEV i Btech, van criticar ahir la “falta de flexibilit­at” del Govern espanyol en l’exigència d’aquests avals, difícils d’aconseguir, quan el projecte encara no s’ha posat en marxa i de moment no té el suport de cap fàbrica. Els avals han de ser presentats d’aquí unes setmanes i s’han convertit en un autèntic trencacoll­s per continuar amb el desenvolup­ament del hub.

Els promotors del hub van lamentar que el Ministeri d’Indústria hagi descartat les propostes més flexibles que li havien sol·licitat. “Vam fer dues propostes: que els avals s’anessin alliberant a mesura que s’anaven executant els projectes i que es flexibilit­zés el calendari per aportar-los, però totes dues s’han rebutjat”, van assenyalar fonts del grup.

Amb els avals, el Ministeri d’Indústria es vol assegurar que els diners del Perte es destinen a les inversions anunciades i que no es faci un mal ús dels fons públics. Però si bé aquesta exigència és fàcil de complir per a una multinacio­nal, les empreses més petites tenen més dificultat­s per complir-la.

La taula de reindustri­alització de Nissan té previst reunirse avui per tractar l’estat de la situació, tot i que ara el més rellevant és el concurs del Consorci de la Zona Franca per a les antigues instal·lacions de Nissan. Es tracta d’adjudicar la gestió de l’espai a una empresa immologíst­ica que, al seu torn, l’arrendarà a altres companyies, tant industrial­s com d’altres sectors. El 31 d’octubre és l’últim dia per acceptar ofertes, i l’adjudicaci­ó està prevista per a mitjans de novembre. Al concurs, el CZF exigeix una inversió mínima de 100 milions per a la promoció o rehabilita­ció d’actius industrial­s.

Al marge d’aquest concurs, ja s’ha adjudicat espai al fabricant de motos Silence i a la mateixa Nissan, que conservarà un centre tècnic.

El consorci obliga a presentar garanties pel 90% dels ajuts públics concedits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain