La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ciutat aeroportuà­ria del Prat, sense data ni calendari

Aena guanya 500 milions i millora previsions de passatgers

- Maite Gutiérrez Barce ona

El pla d’Aena per construir una ciutat aeroportuà­ria al Prat, a imatge i semblança de la que ja impulsa a Barajas, continua sense concretar-se. La informació que la cotitzada va trametre ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) indica que pel que fa a l’“Airport City Josep Tarradella­s Barcelona-El Prat, s’estan realitzant les tasques necessàrie­s de cara a la seva licitació tan aviat sigui possible”. És a dir, el projecte no té data ni calendari, encara que Aena el manté en cartera.

La inversió per crear un centre logístic i de negocis als voltants de l’aeroport s’acostava als 1.200 milions d’euros, segons el pla que es va presentar el 2018. Aquest és independen­t del projecte per ampliar l’aeroport i impulsar-lo com a hub interconti­nental, encara que estan connectats, en el sentit que un es retroalime­nta de l’altre. Ara bé, al contrari que l’extensió del

Prat, la ciutat aeroportuà­ria no té condiciona­nts mediambien­tals.

Per contra, el pla logístic i urbanístic de Barajas s’ha accelerat. El 2021 Aena va licitar la primera àrea de desenvolup­ament logístic de l’Airport City Adolfo Suárez Madrid-Barajas i el mes passat va adjudicar l’empresa

P3 Group Sarl. Ara es formarà una societat conjunta, en què Aena tindrà una participac­ió del 35%, serà titular del dret de superfície que Aena constituir­à sobre els terrenys de l’Àrea 1 per un termini de 75 anys i executarà un dels parcs logístics “més capdavante­rs i innovadors desenvolup­ats fins ara”, segons la companyia. El projecte global de l’Airport City Adolfo Suárez Madrid-Barajas preveu 323 hectàrees de superfície i avança en paral·lel a la seva ampliació, que sí que s’ha aprovat sense oposició mediambien­tal ni política, al contrari del que passa amb El Prat.

Aena va informar ahir d’aquest projecte juntament amb els resultats trimestral­s, millors dels esperats. En els primers 9 mesos de l’any, la companyia presidida per Maurici Lucena ha guanyat 499,2 milions d’euros, enfront de les pèrdues de 123,7 milions que va registrar en el mateix període del 2021, a més de reduir el seu deute.

A més, ha millorat les previsions de passatgers per a final de l’any. Aena serà, a més, amfitriona de l’Assemblea General Anual del Consell Internacio­nal d’Aeroports del 2023, que se celebrarà a Barcelona. L’esdevenime­nt atraurà a la capital catalana, el juny de l’any que ve, a uns 600 delegats i directius del sector aeroportua­ri de més de 100 països i mandataris internacio­nals.

Barcelona serà la seu de l’Assemblea General Anual del Consell Internacio­nal d’Aeroports el 2023

 ?? N tàli Slitli ?? L’aeroport de Barcelona té paralitzad­a la seva expansió i està pendent de la ciutat logística
N tàli Slitli L’aeroport de Barcelona té paralitzad­a la seva expansió i està pendent de la ciutat logística

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain