La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els temes preferits dels republican­s guanyen posicions al mercat electoral

-

l’economia i la inflació afavoreixe­n els republican­s davant dels demòcrates en una relació d’un 64% enfront d’un 30%.

I si al juliol un 26% dels electors esmentaven com a reptes més importants per al país la democràcia, l’avortament i la violència armada, ara aquesta taxa es limita a un 14%, mentre que els qui destaquen l’economia, el crim i la immigració –els temes de la campanya republican­a– passen d’un 38% a un 52%.

Aquesta evolució ha portat molts demòcrates i progressis­tes a clamar per un canvi de xip en la campanya. “L’avortament és important. Però ha de ser el 80% del missatge? No hauríem de parlar del que preocupa més el poble? Enquesta rere enquesta veiem que la inflació i l’economia encapçalen la llista de prioritats dels nord-americans”, repeteix aquests dies el senador d’esquerra Bernie Sanders.

Divendres quatre respectats estrategs demòcrates (Patrick Gaspard, Stanley Greenberg, Celinda Lake i Mike Lux ) van publicar un manifest per implorar al partit que s’enfoqui més en l’economia. “Els votants volen que els polítics els resolguin els problemes. La inflació i el cost de vida és avui la seva inquietud número u. Entenen que és difícil, però, si no veuen que els demòcrates prioritzen els seus costos diaris, es desanimara­n”, van escriure.

Biden va anar ahir a Siracusa (Nova York) per explicar i vendre el millor possible els esforços del seu govern per alleujar els costos a les famílies. I amb la intenció de posar les seves polítiques en aquest sentit en contrast amb les pretension­s republican­es d’encarir els serveis mèdics i d’abaixar els impostos a les corporacio­ns i als rics, cosa que encara podria augmentar més la inflació.

Mentre que altres dirigents demòcrates com la presidenta de la Cambra de Representa­nts, Nancy Pelosi, continuen insistint que la inflació “hi és, però és global i no tan dolenta com en altres països”, el president dels EUA sembla que ha canviat de registre per fer més cas al que les dades d’opinió i alguns assessors li aconsellav­en. La pregunta sobre aquest gir és: hi arriba a temps?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain