La Vanguardia (Català-1ª edició)

Londres demana als gais “flexibilit­at” perquè no hi hagi problemes a Qatar

- Rafael Ramos Londres. orres!onsa"

Per al Govern britànic, afligit per tota mena de problemes, seria un somni que Anglaterra guanyés el Mundial de Qatar i que l’eufòria consegüent dels anglesos ajudés a sobreviure a les penúries de l’hivern (als escocesos i gal·lesos no els hi faria cap gràcia, però aquesta és una altra història). Però si la selecció nacional decep, com passa amb freqüència, la nova administra­ció de Rishi Sunak es conforma amb un objectiu més modest: que els seus ciutadans no es vegin embolicats en cap tipus d’incidents, no siguin represalia­ts ni detinguts, ni muntin reivindica­cions polítiques.

Fins ara, els enrenous més probables associats amb seguidors britànics del futbol eren els relacionat­s amb el fanatisme, en particular baralles i borratxere­s. Però la celebració del mundial a Qatar, país amb un pèssim rècord en matèria de drets humans, obre la porta a protestes en matèria d’igualtat sexual (Peter Thatchell, un activista LGTBIQ, afirma que el van arrestar fa uns dies a la ciutat de Doha per denunciar la discrimina­ció qatariana, i es troba en contacte amb les autoritats consulars del Regne Unit).

El campionat de Qatar es presenta com un camp de mines per a la FIFA, la UEFA i governs com el britànic, amb un ampli ventall de possibilit­ats de protestes i càstigs, des de missatges dels jugadors a les samarretes fins a pancartes a les grades. El capità d’Anglaterra, Harry Kane, ha dit que pensa portar un braçalet arc de Sant Martí en senyal de solidarita­t amb la comunitat LGTBIQ, igual que els de cinc seleccions més, entre les quals Gal·les i Austràlia.

El nou govern de Rishi Sunak vol evitar conflictes potencials, i el ministre d’Afers Exteriors, James Cleverly, ha fet una crida polèmica als gais, les lesbianes i els transsexua­ls perquè “mostrin flexibilit­at i facin compromiso­s sobre el seu estil de vida” al país del Golf, “i respectin la cultura d’un estat musulmà que criminalit­za l’homosexual­itat”.

Cleverly assegura que ha parlat amb les autoritats qatarianes i ha rebut garanties que durant el mundial seran “tolerants” perquè “estrangers amb tota mena d’identitats sexuals puguin gaudir del futbol en un clima de seguretat”. Com a contrapart­ida, demana als fans LGTBIQ que es comportin amb discreció i evitin gestos i conductes que els locals puguin considerar provocatiu­s. “Amb una mica de flexibilit­at de les dues parts tot pot sortir bé”, diu Cleverly.

L’oposició demana, en canvi, que s’utilitzi el Mundial qatarià per denunciar els abusos de drets humans

L’oposició laborista ha criticat el missatge del Foreign Office, ja que considera que el Mundial ha de ser una ocasió per criticar les violacions dels drets humans a Qatar en comptes de suggerir “compromiso­s”. “Molts seguidors no se senten lliures de viatjar per animar la seva selecció per por de ser represalia­ts, processats i empresonat­s per un règim homòfob, sexista i racista”, ha

assenyalat un portaveu del grup. Molt controvert­ides són també les dues aplicacion­s que el Govern de Doha exigirà descarrega­r als estrangers que siguin al torneig, a fi de tenir-los localitzat­s i controlats.

L’exjugador del Barcelona Gary Lineker, comentaris­ta de la BBC i vuitè màxim golejador dels campionats del món amb deu dianes, ha suggerit a qualsevol futbolista que tingui previst sortir de l’armari que ho faci a Qatar, perquè d’aquesta manera el gest tindrà el màxim ressò. El que vol el Foreign Office és el contrari, que no hi hagi enrenous.

 ?? HENR# NI HOLLS / REutErs ?? James Cleverly, ministre d’Exteriors
HENR# NI HOLLS / REutErs James Cleverly, ministre d’Exteriors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain